Festival v Uherském Hradišti začal maratonem

Uherské Hradiště - Nejlepší krátké snímky od mladých českých a slovenských filmařů představil návštěvníkům Letní filmové školy v Uherském Hradišti Studentský maraton. Tříhodinový program mohli spolu s nimi sledovat spolu i diváci kanálu ČT2. Přehlídka studentských filmů byla ochutnávkou toho, co bude od září Česká televize pravidelně nabízet na novém kanále ČT art.

Přes pět stovek filmových fanoušků v sobotu večer zaplnilo Masarykovo náměstí v Uherském hradišti. S úderem desáté hodiny obsadily plátno zdejšího letního kina filmy studentů z FAMU, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, VŠMO Písek a dalších. Šestnáctka krátkých snímků dala divakům přehled o tom, co v současné době točí mladí filmaři na středních i vysokých školách.

Na plátně se vystřídaly hrané i animované filmy nejrůznějších žánrů od dramatu přes komedii až po sci-fi. „Tento projekt je zaměřený na to, aby většinový divák u televizní obrazovky zjistil, že studentské filmy nejsou jenom pro studenty. Jsou to zábavné, profesinálně natočené snímky s často profesionálním obsazením, které i na krátké ploše deset, patnáct minut umí vyprávět hodně zajímavý příběh,“ vysvětlil dramaturg Studentského maratonu Milan Kruml.

Televizní diváky provázela nočním programem moderátorka Jolka Krásná. „To, co jsem viděla, mě velmi potěšilo. Vždycky jsem si myslela, že studentské filmy jsou třeba technicky nedokonalé. Ale musím řict, že teď jsou studenti na takové technické úrovni, že jsou to profesionální filmy,“ sdělila svoje dojmy.

Mládí do Průvanu!

Sobotní maraton pořádaný v rámci Letní filmové školy Uherské Hradiště se šestnácti filmy je jen menší, byť výživnou ochutnávkou toho, co ČT art nabídne od září každý měsíc v pořadu Průvan," říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. Měsíčník Průvan nabídne krátkometrážní studentské snímky, na které naváže diskuze se zkušenějším filmařem. Pořad bude moderovat herečka Johana Švarcová a Jan Kalivoda. „Mě na pořadu nejvíce zajímají konfrontace raného díla osvědčených umělců se studentským filmem a nacházení paralel mezi nimi,“ přiznala Švarcová.

Průvan vysílání ČT art zakončuje, proto tvůrci počítají s tím, že stopáž pořadu se může z plánované hodiny natáhnout – klidně i na dvojnásobek. Průvan plus pak divákům nabídne celé studentské snímky, často i takové, které nesplňují krátkometrážní limit. „Pokud se objeví filmy, které stojí za to promítnout v hlavním vysílacím čase, rád tak učiním,“ přislíbil Tomáš Motl.

Mezi diváky na festivalu sklidily největší ohlas animované snímky a komedie. "Úplně mě dostal asi dvouminutový animovaný kraťas Deadline. Bylo to svižné, vtipné a ze života. Navíc je neuvěřitelné, že to dělal kluk ze střední školy," okomentovala snímek Filipa Javory ze Školy aplikované kybernetiky v Hradci Králové Aneta Beránková z Jihlavy.

"Krásný byl kreslený film Kde rostou motýli? Byl o dost lepší než pohádky, které dávají normálně v televizi," poznamenala teprve jedenáctiletá Jana z Uherského Hradiště, která se přišla podívat na první část studentského maratonu s rodiči.

„Kdybych to nevěděl, tak mě asi nenapadne, že ty filmy netočili zkušení profesionálové. Snad to té nové generaci filmařů vydrží a nezkazí se, byla by to vážně škoda,“ zamyslel se Jiří Zapletal z Uherského Hradiště.