Výpovědí přibývá, divadlo už kalkuluje s krizovým scénářem

Praha – Situace v uměleckém souboru Národního divadla se ani s příslibem návratu ředitele Jana Buriana nikterak nezklidnila. Dalším hercem, který má nakročeno pryč, je třeba Václav Postránecký. Výpověď chce podat, pokud se Burian definitivně nevrátí. Ministr kultury Jiří Balvín sice v pátek na příkaz premiéra zrušil odvolání Buriana, ten ale svůj návrat podmínil. V následujících sedmi dnech se chce poradit s vedením všech souborů. Na jeho konečném rozhodnutí bude výrazně záviset i podoba následujícího programu divadla.

Nehledě na rozuzlení celé situace už Národní divadlo o některé výrazné tváře zřejmě definitivně přijde. Na svých výpovědích stále trvá například Miroslav Donutil, který uvedl, že pouze dohraje v současnosti běžící představení. Podobně je již rozhodnutý i Richard Krajčo. „Od září bych nehrál žádné představení, to znamená ani Richarda III. ani Figarovu svatbu,“ zmínil.

A jak by se další protestní odchody projevily na nabídce činohry? I v Národním divadle platí dvouměsíční výpovědní lhůta, hlavní problémy s programem by proto vedení muselo řešit až od listopadu. Tehdy ale může nastat o to vážnější krize. Činohra by pravděpodobně přišla téměř o všechny inscenace jak v Národním, tak ve Stavovském divadle. Změny by nastaly i v novém obsazení připravovaných her. Například z připravované inscenace Jedenácté přikázání by vypadli Alois Švehlík, Martin Pechlát, David Prachař nebo Pavla Beretová.

Na mimořádné dopady současné vlny výpovědí upozorňuje také tiskový mluvčí divadla Tomáš Staněk. Pokud se všechny naznačené odchody uskuteční, chybějící kapacity bude podle něj muset řešit nejen činohra, ale i opera a balet. K odchodu z divadla se už ve čtvrtek kromě desítky herců rozhodlo i nové vedení opery v čele se Silvií Hroncovou. Rezignaci zvažuje i šéf baletu Petr Zuska.

Rozhodující pro uklidnění situace v činoherním souboru bude výsledek jednání Buriana s šéfem činohry Michalem Dočekalem, který chce z divadla také odejít. Právě jeho výpověď byla pro herce signálem k odchodu. Někteří ale dávají jednáním naději a prozatím spíš vyčkávají – vedle Postráneckého třeba herečka Eva Salzmannová. „Pokud ministerstvo kultury poskytne nějaké garance, že nebude s Národním divadlem nadále zacházet s prominutím jako s kusem hadru, tak bych tu výpověď stáhla,“ řekla České televizi.

Co bude s Národním divadlem? (zdroj: ČT24)

Svůj odchod už avizovali například:

  • Šéf činohry Michal Dočekal
  • Herci Miroslav Donutil, David Prachař, Pavla Beretová, Martin Pelchát, Jan Dolanský, Alois Švehlík, Saša Rašilov, Filip Rajmont, Ondřej Pavelka, Jana Pidrmanová, Václav Postránecký
  • Šéfka opery Silvie Hroncová, dirigent Petr Kofroň, hudební ředitel Martin Lengius

Ministr Balvín odvolal Buriana ve čtvrtek, tedy po několika hodinách, kdy byl ředitel první české scény ve funkci. Vysloužil si za to kritiku politiků i kulturní obce. Premiér Jiří Rusnok mu pak nařídil Buriana do funkce vrátit. Staronový šéf se ale chce vrátit do čela divadla pod podmínkou, že své výpovědi stáhne vedení i jednotlivých souborů.

  • Jako první argument Burianova odvolání ministr nejprve uvedl, že nevzešel z výběrového řízení, postupně důvody rozšiřoval. Burian své odvolání odmítl a argumentoval tím, že byl vybrán podle všech evropských standardů, což potvrdila i expertní komise.