Waters opět zazdí Prahu. Nechci být stranou, říká

Praha - „Jestli si mě lidé budou po smrti pamatovat kvůli The Wall, pak mi to stačí,“ tvrdí Roger Waters, britský skladatel a hudebník, někdejší člen Pink Floyd. Výpravnou koncertní podobu alba z roku 1979 představí dnes v pražské O2 Areně spolu se svým synem. The Wall vznikla sice v éře Floydů, Waters ale zdůrazňuje, že proslulé rockové album je výhradně jeho autorským dílem.

Krutý kapitán Roger, tak popsal svého bývalého spoluhráče bubeník Pink Floyd Nick Mason. Jenomže byl to právě Waters, kdo si koncem 70. let mohl nárokovat vedení kapely jako její hlavní autor.

Do života hlavní postavy konceptuálního alba The Wall se promítla nesmyslná krutost války i neblahé zkušenosti se vzdělávacími ústavy. „Postavu, kterou jsem vytvořil, ovlivnilo to, že stále víc chápe, co je v mezilidských vztazích možné. Ve společnosti i v soukromí. Samozřejmě má taky všemožná trápení se ženami, což je vlastně nevyhnutelné v každé době,“ povzdychl si čtyřikrát ženatý Waters začátkem roku v rozhovoru pro ČT24.

Hlavní poselství Zdi ovšem podle něho nespočívá v peripetiích osobních, ale válečných. „The Wall je dnes, po 11. září, ještě aktuálnější. Vidím to v USA, kde žiju, i po celém světě. Evropa se do dění po 11. září nechala zatáhnout, určitě se nechala zatáhnout Velká Británie, která následovala šíleného Bushe do Iráku bez jakékoli přičiny,“ domnívá se Waters.

On sám se snaží zdi bořit - nejen na koncertech. „Rád bych zůstal v paměti jako člověk, který věřil v to, co Elie Wiesel, velký pamětník holocaustu. Říká, že stát stranou lhostejně a tiše je největší hřích. Ani já nebudu stát lhostejný a tichý, když vidím nespravedlnost,“ slibuje Waters.

Dnes večer, kdy v Praze předvede svou přepracovanou show The Wall, rozhodně stranou nebude. Oproti předchozímu turné, během něhož se také zastavil v pražské O2 Areně, slibuje koncert dojemnější, poutavější, dramatičtější a napínavější. Na pódiu se představí i se svým synem Harrym, který měl v úterý koncert v Malostranské besedě se souborem Harry Waters Quartet. „Je výborným šéfem. Opravdu bezvadně se s ním pracuje,“ říká o svém otci.