Současné čínské umění na Pražském hradě - od kýče přes agitku po abstrakci

Praha - Tvorbu více než čtyřiceti čínských umělců, jejichž díla vycházejí z kulturního prostředí současné čínské společnosti, představuje výstava v Císařské konírně na Pražském hradě. Expozice Peking-Praha / Nový pohled na současné čínské umění, která již byla k vidění v Sofii a Bukurešti, v Praze potrvá do 29. září.

Výstava zahrnuje téměř šedesát uměleckých děl od čtyřiceti umělců reprezentujících tři generace čínského umění a pokrývá širokou škálu uměleckých forem, jako jsou olejové malby, sochařství, fotografování a video. Jedná se o nejrozsáhlejší expozici současných čínských umělců ve východní Evropě, která reprezentuje důležité součásti moderního čínského umění. „Těším se na všechny návštěvníky, kteří i díky této výstavě mohou lépe porozumět rozmanitosti současného čínského umění a blíže poznávat moderní Čínu,“ uvedl k expozici její kurátor Sin Tung Čcheng.

  • Peking-Praha/Nový pohled na současné čínské umění autor: Martin Polák, zdroj: 2media http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4974/497302.jpg
  • Peking-Praha/Nový pohled na současné čínské umění autor: Martin Polák, zdroj: 2media http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4974/497301.jpg
  • Peking-Praha/Nový pohled na současné čínské umění autor: Martin Polák, zdroj: 2media http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4974/497308.jpg
  • Peking-Praha/Nový pohled na současné čínské umění autor: Martin Polák, zdroj: 2media http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4974/497315.jpg

Kurátor výstavy Sin Tung Čcheng založil v roce 2000 v Pekingu vlastní výstavní prostor s názvem Xin Dong Cheng Space for Contemporary Art, zaměřující se především na prezentaci západního umění čínské veřejnosti. Zároveň v rámci mnoha mezinárodních projektů působí i jako představitel současného čínského umění v zahraničí.

„Bylo by troufalé tvrdit, že tato přehlídka je komplexní představení celé současné výtvarné scény, ale je to velmi zajímavý úvod a setkání s vybranými umělci. Cílem bylo, aby expozice nebyla jakýmsi vyfiltrovaným produktem pro Západ, ale naopak odrážela skutečnou pestrost, která se ve výtvarném světě v Číně objevuje,“ upozornil organizátor výstavy v Praze Jan Třeštík.

Podle kurátora Sin Tung Čchenga jsou ve výstavě nejtypičtější představitelé současného čínského umění, přičemž jako současné umění definuje v tomto případě díla vzniklá od 80. let. „Poznal jsem tu dobu, s těmi lidmi se znám. V Číně je přes tři miliony umělců, exponáty jsem vybral podle svého profesionálního hlediska, jiný kurátor by třeba vybral jiná díla,“ uvedl.

  • Peking-Praha/Nový pohled na současné čínské umění zdroj: ČT24
  • Peking-Praha/Nový pohled na současné čínské umění zdroj: ČT24

Nad výstavou převzalo záštitu ministerstvo kultury České republiky a Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice. Expozici organizuje Správa Pražského hradu a Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, realizátorem výstavy je společnost Prinz Prager Gallery.

  • Peking-Praha/Nový pohled na současné čínské umění zdroj: ČT24
  • Peking-Praha/Nový pohled na současné čínské umění zdroj: ČT24