V Bruselu začal hudební festival Klara

Brusel - Hudební elixír festivalu se letos nese ve znamení melancholie, odkazuje tak na slova Victora Huga, který v Belgii v polovině 19. století našel azyl. Tehdy francouzský národní básník mluvil o melancholii jako o potěšení ze smutku. O století a půl později Brusel hudební melancholii věnuje rovnou dva týdny.

„Melancholie má kladnou stránku v tom, že díky ní můžete dát životu novou chuť. Použít ji jako sílu namísto negativních pocitů,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Hendrik Storme. Baroko, balet i hudební experimenty v melancholickém podání vzaly za své publikum i účinkující, když se festival setkal s ohromným úspěchem nejen doma, ale i v zahraničí, kam hudba cestuje díky rozhlasu.

Festival Klara je pojmenován po veřejnoprávním vlámském rádiu s klasickou hudbou. Ale podle informací zpravodaje ČT Bohumila Vostala tisíce Belgičanů uslyší kromě Šostakoviče a Dvořáka také novou krev, kterou předkládá Liesa Van Der Aa.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Tahle belgická zpěvačka normálně hraje s elektrickou kytarou a velkou kapelou. Speciálně pro festival Klara vytvořila intimní hudbu inspirovanou Johnem Dowlandem a jeho slavnými melancholickými písněmi na oslavu 450. výročí od narození této skladatelské hvězdy alžbětinské éry. „Jsem velmi melancholická, kýčovitá, dívčí, myslím, že tak trochu i on. Myslím, že tu je spojení,“ prohlásila Liesa Van Der Aa.