Pět set Czech Press Photos

Praha – Už pošestnácté přináší Czech Press Photo obraz toho nejzásadnějšího, co se ve světě během jendoho roku stalo. Na výstavě v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice jsou do konce ledna k vidění ty nejzdařilejšího snímky letošního ročníku, které získaly ocenění v kategoriích aktualita, reportáž, lidé, o nichž se mluví, každodenní život, sport nebo příroda. „Letošní výstava, i diváci si toho zřejmě všimnou, velmi silně tíhne k vyjadřování v obrazových sériích,“ upozornila organizátorka soutěže Daniela Mrázková.

Návštěvníci Staroměstské radnice si mohou prohlédnut na 500 fotografií, mezi nimi jsou hlavní oceněná díla i snímky vybrané z celkového počtu 4236 fotografií a téměř 300 fotografů. Vítězné snímky hned tří kategorií se dotýkaly zemětřesení na Haiti. Působivé fotografie z postiženého Port-au-Prince zaujaly mezinárodní porotu v kategoriích aktualita, reportáž i fotografie roku.

Autor jedné z nich, Slovák Martin Bandžák, převzal cenu v podobě plastiky Křišťálové oko při zahájení výstavy z rukou prezidenta Václava Klause. Do Haiti se Bandžák dostal se slovenskou humanitární organizací Magna Deti v núdzi. Fotografoval ve zničeném městě i přímo v nemocnici. „Síla fotografie je v její jednoduchosti. Obraz je ohromující a silně působivý na první pohled,“ reagovala porota na jeho snímek, zachycující zraněnou haitskou dívku.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

„Haiti byla největší událost roku, ovšem mediálně. Stačí, když do nějaké události vstoupí hvězdy z Hollywoodu, je pak hrozně medializovaná. Za poslední roky takové události byly dvě - a to bylo tsunami a Haiti,“ vysvětluje fotografický zájem o Haiti fotograf Jan Šibík, jehož snímek z thajského Bangkoku byl až do poslední chvíle hlavním soupeřem Bandžákovy fotografie.

Oba autoři se „přetahovali“ o vítězství také v kategorii aktualita. V ní nakonec zvítězil Šibík se sérií obrázků rabování a násilí po haitském zemětřesení. Snímky z Haiti bodovaly rovněž v kategorii Reportáž.

První cenu si vysloužila volná fotografka Jarmila Kovaříková, která mapovala život po zemětřesení. „Jela jsem tam i proto, že jsem si uvědomovala, že je to katastrofa, která má nedozírné následky. Chtěla jsem to zdokumentovat, protože mi bylo jasné, že čím více se o tom bude vědět, tím více budou lidé posílat peníze,“ vysvětlila fotografka.

Výstava představuje také snímky loňského držitele Grantu Prahy Milana Jaroše. Díky ročnímu stipendiu nafotil sérii fotografií, kterou nazval Jak se žije lidem s postižením v Praze. Za rok 2010 grant získal fotograf ČTK Roman Vondrouš.

Organizátoři vypsali také cenu diváků. Rozhodnou o ní návštěvníci výstavy vyplněním anketního lístku. Do ankety lze přispět i na webových stránkách soutěže, kde je také možné si prohlédnout všechny vítězné snímky.