Zlatý lev si vybírá kořist. Scarlett Johanssonová ho láká na nahotu

Benátky - Sedmdesátý ročník filmového festivalu v Benátkách se blíží ke konci. Červený koberec ale ještě nebalí, prošlo se po něm mnoho významných tvůrců a herců, mezi posledními americká herečka Scarlett Johanssonová, zástupkyně jednoho ze soutěžních filmů. Mezi tipy na vítěze se ale jeho název neobjevuje.

Johanssonová se na benátském festivalu se představila ve filmu Under the Skin jako mimozemšťanska v ženském těle na likvidační misi Skotskem. Své oběti dostává prostřednictvím nahoty. „Rozhodně se necítím dobře nahá,“ přiznala, že filmování nebylo pro ni úplně snadné. „Stejně jako většina lidí i já jsem nesmělá, ale jsem herečka, nikoho to nezajímá. Musím se zkrátka umět povznést nad to, že mě někteří kvůli tomu odsuzují.“

Soutěžní snímky 70. ročníku spojuje téma osamělosti člověka - ať už si ji sám zvolil, nebo mu byla vnucena okolnostmi. Největší šanci oslovit vedle kritiků i širší publikum v kinech mají filmy Philomena s Judi Denchovou a australský snímek Tracks. Je však možné, že porota dá nakonec přednost jenom americkým snímkům a cenu za nejlepší film si odnese Joe s Nicolasem Cagem v hlavní roli. Jasno bude 7. září.

Zlatý lev za celoživotní dílo ale už je v rukách majitele. Odnesl si ji americký režisér William Friedkin, autor oblíbeného seriálu Kriminálka Las Vegas nebo filmu Zabiják Joe.