Post šéfa Národního technického muzea získal Karel Ksandr

Praha – Novým ředitelem Národního technického muzea (NTM), a tedy nástupcem odvolaného Horymíra Kubíčka, bude bývalý náměstek šéfa Národního muzea Karel Ksandr. Oznámil to dnes ministr kultury Jiří Besser, který Ksandrovi předá jmenovací dekret v pondělí, do funkce nový šéf nastoupí 1. prosince. Druhým kandidátem na ředitelský post byl architekt Michal Crkva, jemuž Besser nakonec nabídl jiný post v rámci příspěvkových organizací resortu kultury. Ksandrova předchůdce Kubíčka ministr v srpnu odvolal s okamžitou platností a před pár týdny na něj ministerstvo podalo trestní oznámení.

"Karel Ksandr mě přesvědčil o tom, že on je vhodným kandidátem na ředitele NTM, a to ze dvou základních důvodů. Tím prvním je termín a způsob otevření muzea a druhým je přístup k integrovanému operačnímu programu Centra průmyslového dědictví v Plasích," zdůvodnil své rozhodnutí Besser.

Rekonstrukce budovy NTM byla dokončena v polovině roku 2008, od té doby muzeum pracuje na nových expozicích. „Jsem přesvědčen o tom, že otevřeno bude nejdéle během prvních dvou měsíců příštího roku,“ řekl ministr ČT24. Nový ředitel se podle něho bude muset ale ještě popasovat s výsledky kontrol evidence sbírek. „Ani ta nedopadla pro generálního ředitele Kubíčka a jeho statutárního zástupce Rambouska ani pro některé další pracovníky NTM nejlépe,“ připomněl.

Šance kandidátů byly vyrovnané

Ani jeden z kandidátů na Kubíčkova nástupce nebyl podle něj zcela ideální. Při volbě mezi odborníkem přes historii a muzejnictví a ekonomem sehrály nejpodstatnější roli dva už zmiňované faktory. „Dal jsem přednost člověku, o kterém jsem přesvědčen, že bude lepším ředitelem Národního technického muzea, a zároveň jsem pana inženýra Crkvu požádal, jestli by někde na jiné pozici nezúročil své zkušenosti, na ministerstvu kultury nebo v některé z našich příspěvkových organizací, on tuto nabídku přijal,“ doplnil Besser.

Jméno nového ředitele mělo zaznít už na začátku týdne, ministr rozhodnutí ale z časových důvodů odložil. Do závěrečného ze tří kol nepostoupil nikdo z pracovníků NTM, kteří se do konkurzu hlásili. „Nemůžu říct, že všichni, kdo působili v Národním technickém muzeu, 'jeli' v těch věcech, které se tam děly, ale ti, kteří se přihlásili do výběrového řízení, tak svým způsobem mohli o tomto informovat, ale neudělali to,“ vysvětlil Besser.

Třetím finalistou, vybraným z osmnácti uchazečů, byl ještě právník Karel Kos. Ksandra a Crkvu jako kandidáty, mezi nimiž by se měl rozhodnout, doporučila Besserovi ministerská komise. „Byl mezi nimi rozdíl bodu ve prospěch pana Ksandra“ prozradil ministr.

Besser: Trestní oznámení patří k mé zodpovědnosti

U předchozího ředitele NTM Horymíra Kubíčka odhalil audit, který zadalo ministerstvo kultury, pochybení při správě majetku. Kontrola zjistila chyby ve veřejných zakázkách a „okrádání státu státem“ spočívající například v upravování pracovních smluv tak, aby muzeum platilo méně na sociálním a zdravotním pojištění. Ministerstvo kultury proto na Kubíčka a jeho statutárního zástupce Oldřicha Rambouska podalo trestní oznámení.

„Jelikož bylo zjištěno 23 porušení paragrafů zákonů této země a právní zástupce mi jako zodpovědnému za kulturu v této zemi doporučil podat trestní oznámení, tak jsem tak učinil,“ uvedl Besser.