Pět žen, pět výtvarných rukopisů, pět poetických světů

Praha – V galerii Atrium na Žižkově se ke společné výstavě sešlo pět žen, které se téměř před padesáti lety potkaly na pražské Akademii Výtvarných Umění. Ellen Jilemnická, Jana Kremanová, Milena Šoltészová, Naděžda Škardová a Miroslava Zychová. Ačkoli každá z nich šla ve výtvarném výrazu svou cestou, jednotícím prvkem současné expozice je poetičnost, byť u každé výtvarnice zřetelně osobitá. Dalším společným prvkem je umělkyním humor a lehká nadsázka. Jejich díla nedrásají, přesto nepostrádají jistý společenský apel, který ovšem vychází z osobních prožitků, nikoli z neutěšenosti stavu světa. Výstava Malba, grafika i sochy potrvá do 11. listopadu.

Ellen Jilemnická (6. 2. 1946, Hradec Králové) je česká sochařka, básnířka a kreslířka, profesorka sochařství na fakultě architektury ČVUT v Praze. V letech 1992–1996 byla též vedoucí sochařského směru na Střední průmyslové škole kamenické a sochařské v Hořicích v Podkrkonoší. Tvoří monumentální sochy z kamene taktéž komorní plastiky, věnuje se i kresbě a psaní poezie. V roce 2011 vyšla Jilemnické monografie mapující její sochařské dílo - sestavil Petr Wittlich.

Na její tvorbě kritika oceňuje výjimečný cit pro materiál, specifickou optiku pohledu na svět a další kvality, které ji spojují se silnou vlnou moderního českého umění konce 60. let: nadhled, smysl pro humor a groteskní nadsázku.

  • Ellen Jilemnická / Bratři Čapkové autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24
  • Ellen Jilemnická / Dlouhý nos autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24

Jana Kremanová (9. 2. 1938, Praha) je restaurátorka, malířka a také herečka. V letech 1964– 1972 studovala na Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Antonína Pelce a profesora Jana Smetany. Zároveň se věnovala studiu restaurátorského uměleckého oboru na Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Rajmunda Ondráčka. Její volná tvorba prošla různými výrazy. Koncem 80. let se její kompozice opírají o antickou perzifláž (odysseovské cykly), ale v devadesátých letech se z jejích témat vytrácejí figury a začíná éra hledání duchovního východiska (golemovské cykly). Později se vrací k malbě inspirované poezií, převážně básnickým dílům A. Rimbauda. Vystavuje, jak samostatně, tak i jako členka různých uskupení, doma i v zahraničí. Se svým prvním manželem Borisem Hybnerem má dceru Vandu.

„Skepse a barevná dychtivost – to jsou opět dva momenty, které vyznačují výtvarný výraz v současné etapě vývoje u Jany Kremanové,“ zhodnotil Miroslav Klivar.

  • Jana Kremanová / Before autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24
  • Jana Kremanová / After autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24

Milena Šoltészová (28. 11. 1939, Hradec Králové) - restaurátorka, grafička, malířka, ilustrátorka. Prezentuje se především volnou grafikou a ilustrací a nejčastěji pracuje s technikami, jako je lept, akvatinta, suchá jehla. Získala ocenění Nejkrásnější kniha a úspěch zaznamenala na X. Internationalu Dibuix Joan Miró.

Naděžda Škardová (6. 2. 1945, Moravské Bránice) - AVU absolvovala v roce 1975. Věnuje se kresbě, malbě a také keramice. Vystavuje samostatně doma i v zahraničí. Úspěch zaznamenala též v řadě realizací v architektuře.

Miroslava Zychová (12. 11. 1945) – absolventka AVU, kde studovala u prof. Ladislava Čepeláka a prof. Karla Součka. Vyjadřuje se především grafikou a malbou, ovšem nejoriginálnější výraz našla v tzv. džínsové užité i dekorační keramice. Od roku 1988 se též věnuje restaurátorství.

  • Jana Kremanová / Globalizace clownů autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24
  • Ellen Jilemnická / z cyklu S hodinkami autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24