Více světla přináší do Moskvy výtvarné umění

Moskva - Pátý ročník Bienále moderního umění v Moskvě právě odstartoval. Letošní výstava nese podtitul Více světla. Představuje díla 72 umělců ze 40 zemí světa. V expozici jsou zastoupeny všechny žánry od těch klasických, jako je kresba, malba, sochařství až po nejmodernější výrazy v různých instalacích a konceptuálních projektech. Téma více světla každý ze zúčastněných výtvarníků pochopitelně pojal jinak.

Bienále současného umění Moskva (zdroj: ČT24)

Diváci se mohou nechat vtáhnout do hry se světlem v kreativních instalacích nebo na sebe nechat působit proměnlivou malbu na skle či si uvědomit, že světla přibyde, nebudou-li se hromadit odpadky. Světlo je tu chápáno jako základní prvek výtvarného umění, ale i jako tvůrčí síla, která vzniká mezi námi v čase i prostoru, pokud jí věnujeme svoji pozornost. Výtvarné hry se světlem a o světlu zažijí návštěvníci moskevského bienále v centrálním sále Manéž a na dalších místech moskevské metropole do 20. října.

Bienále současného umění Moskva bylo založeno v roce 2003 jako součást federálního programu s názvem „Kultura v Rusku. 2001–2006 “, jedné z nejvýznamnějších kulturních akcí organizovaných pod záštitou ruské vlády. První samostatný ročník se konal v roce 2005 s podtitulem Dialektika naděje. Během pěti ročníků se nápaditou dramaturgií i svým rozsahem zařadil mezi významné výtvarné akce s mezinárodním přesahem.