Kulturus: Pussy Riot vs. Putin a důvody, proč nebránit vlast

Praha - Festival nezávislé ruské kultury zvaný Kulturus vyvrcholí v tomto týdnu v Praze. Program v Divadle Komedie, Klubu Pilot nebo galerii Tranzitdisplay nabízí současný ruský film, videoart, premiéru divadla Teatr.doc, koncerty i besedy s umělci. „Není mnoho zdrojů, které dovolují pochopit, co konkrétně se nyní děje v současném Rusku, ale během našeho festivalu nabídneme opravdovou různorodost. My netrváme na jediném pevném názoru, ale ukazujeme nyní existující kulturní průřez,“ zve diváky umělec a kurátor přehlídky Anton Litvin.

Dnes večer v Klubu Pilot v pražské Donského ulici proběhne debata o situaci lidí s odlišnou sexuální identitou v současném Rusku. Promítá se film Pussy Riot vs. Putin a promluví aktivista Šedá Fialová. Ve středu v Pilotu vystoupí umělec Make, který zkoumá hranice guerilly a občanského aktivismu, a ve čtvrtek pak hudebníci z „Punkové frakce Rudých Brigád“.

Hlavní program festivalu se odehraje od pátku v Divadle Komedie, kde se bude především promítat filmové umění. „Během tří dnů představíme současný ruský film, videoart, premiéru hry moskevského divadla Teatr.doc a promítneme animované, dokumentární a experimentální snímky,“ uvedla ředitelky divadla Eva Bergerová. (Filmy se promítají s anglickými titulky.)

Dokážeš vyjít na náměstí?

Renomované moskevské Teatr.doc v Praze uvede premiéru hry 150 důvodů, proč nebránit vlast a ještě sedm navíc. Soubor není českému divákovi neznámý. V roce 2012 uvedl v divadle Archa projekt Dva v tvém domě podle skutečných událostí o perzekuci běloruského disidenta a opozičního prezidentského kandidáta Uladzimira Njakljajeva.

Festival Kulturus (vlevo Anton Litvin)
Zdroj: ČT24/Kulturus

Program festivalu Kulturus druhého října uzavře diskuse se členy výrazné umělecké skupiny TOTART, kterou představují Natalia Abalakovová a Anatolij Žigalov.

Již od začátku září jsou v Národní technické knihovně vystaveny fotografie z protestů na moskevském Bolotném náměstí, kde vloni policie brutálně zakročila proti pokojné demonstraci a zranila šedesát lidí. V kavárně fra již v polovině měsíce četl svá díla spisovatel Lev Rubinštejn.

Agresivně i lhostejně

Tématem festivalu Kulturus je okupace, tedy pojem, který je pro Čechy bolestně spojený s rokem 1968. Sám Litvin mluví o „vnitřní okupaci“ současného Ruska a upozorňuje přitom na perzekuci ruských aktivistů a umělců, včetně procesu s anarchistickou skupinou Pussy Riot.

Překladatel Tomáš Glanc a Lev Rubinštejn v kavárně fra
Zdroj: ČT24/Kulturus

Okupaci Československa se přímo věnuje film 5 minut svobody, který můžete vidět v pátek odpoledne v Komedii. Připomíná události 25. srpna 1968, kdy se v Moskvě na Rudém náměstí sešlo sedm lidí, aby protestovali proti vstupu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa, což museli vykoupit dlouhými lety vězení nebo na psychiatrii. Snímek přináší svědectví účastníků legendární demonstrace i mladých obránců lidských práv v současném Rusku.

Podle Litvina se nynější kremelský režim chová k nezávislému umění zároveň agresivně i lhostejně. Paradoxním příkladem je Biennale umění, které nyní probíhá v Moskvě, kam kurátorka Catherine de Zegher vybrala i díla neoficiálních umělců, včetně projektů Antona Litvina. Úřady výstavu nezakázaly, během přípravy však házely organizátorům klacky pod nohy.

Festival Kulturus je v tomto roce již druhou výraznou přehlídkou ruského umění, která se koná v Praze. V zimě se v MeetFactory prezentovala expozice Pussy Riot a ruská tradice uměleckého vzdoru kurátora Andreje Jerofejeva.

První ročník pražského festivalu ruské kultury Kulturus vznikl bez podpory ruského velvyslanectví. Podrobnosti a celý program najdete na stránkách přehlídky nebo na Facebooku.