Nejlepší britská stavba 2013 stojí od 12. století

Londýn - Za nejlepší britskou stavbu roku 2013 byla označena přestavba zbytků pevnosti Astley Castle ve střední Anglii na moderní rekreační dům. Její autoři z ateliéru Witherford Watson Mann Architects se tak stali dalšími držiteli Stirlingovy ceny, kterou pravidelně uděluje Královský institut britských architektů (RIBA).

Porota zejména ocenila, jak architekti dokázali citlivě obnovit ruiny sídla ze 16. století a vytvořit z nich zcela současný dům. „Astley Castle je výjimečný příklad toho, jak moderní architektura dokáže oživit historickou památku,“ domnívá se předseda RIBA Stephen Hodder. Vítěze porotci vybírali ze šesti finalistů.

Astley Castle v hrabství Warwickshire má kořeny ve středověku, první opevněné sídlo si zde majitelé panství nechali postavit už ve 12. století. Významná památka byla přestavěna v polovině 16. století, po ničivém požáru v roce 1978 ale chátrala. Rekreační objekt z něj nechala vytvořit charitativní organizace, a jak píše server BBC, proměna se po všech směrech povedla. Oceňují ji nejen odborníci, ale i turisté: ubytování v Astley je rezervováno až do roku 2015.

  • Astley Castle zdroj: Landmark Trust
  • Astley Castle zdroj: Landmark Trust

Loni Stirlingovu cenu získala budova laboratoří v areálu botanické zahrady univerzity v Cambridge, kterou navrhl ateliér Stanton Williams. V předchozích ročnících dvakrát zabodovala slavná architektka Zaha Hadidová.