Co se dělo u Šaldy za dveřmi? Erotikon napoví

Liberec - Po F. X. Šaldovi se v Liberci jmenuje kdeco - náměstí, gymnázium a také divadlo. Právě na jeho scéně se v pátek 11. října odehraje premiéra hry, která byla napsána o tomto významném literárním kritikovi přímo pro liberecké herce. Erotikon doktora Š. má být fraškou o pěti dveřích a jednom dokonaném aktu.

Divadlo F. X. Šaldy nepřišlo s hrou inspirovanou známou osobností poprvé. Diváci mohli vidět už představení Přísně tajné: Hrubá nemravnost o geniálním anglickém matematikovi Alanu Turingovi a představení LSDown, vycházející z osudu amerického experimentátora s psychedelickými látkami Timothyho Learyho. Pod oběma jsou podespáni mladí divadelníci Tomáš Dianiška a Braňo Holiček a obě jsou také stále ještě na programu.

Inscenace o Šaldovi, libereckém rodákovi, vznikla v jubilejní sezoně, 130 let od otevření divadla, které nese jeho jméno. Jejím autorem je Tomáš Syrovátka. Hra prý ale není Šaldovým pomníkem, spíše než na přísného kritika se zaměřuje na úsměvnější části jeho života, proto je také Erotikon doktora Š. uváděn jako fraška. Přesněji tzv. „dveřovka“, kdy scénu tvoří pokoj, do něhož lze několikerými dveřmi vstoupit anebo rychle zmizet. Obě možnosti využívají tři ženy, které se kolem charismatického doktora současně točí. 

Komedie vznikla přímo pro herce libereckého divadla, v hlavních rolích se představí Tomáš Dianiška coby F. X. Šalda a Barbora Mottlová, která hraje Šaldovu vdanou milenku, spisovatelku Růženu Svobodovou. Režie se ujal Mikoláš Tyc.

Liberecké divadlo ukáže, co se dělo u Šaldů za dveřmi (zdroj: ČT24)

Vlastní autorské dílo vytvořily k jubileu budovy vedle činohry i zbývající dva soubory divadla F. X. Šaldy. Balet už před 14 dny uvedl taneční divadlo nazvané Gustav Klimt, které oslavuje autora historické opony. Opera původně chystala Legendu o Kateřině na prosinec, kvůli nedostatku peněz ale její premiéru o rok odloží. Sehnat musí zhruba milion korun.