FOK pod taktovkou Muhai Tanga předvede OuVerdituru

Praha - V roce, kdy si připomínáme 200 let od narození Richarda Wagnera a Giuseppa Verdiho, tyto dva velikány připomene i Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Pod vedením čínského dirigenta Muhai Tanga zazní na koncertech 9. a 10. října v Obecním domě v Praze i skladba, v níž skladatel Jan Rybář upravil hudební materiál ze čtyř Verdiho oper. Osmnáctiminutová symfonická báseň nazvaná OuVerditura vznikla na Tangův popud.

Z Wagnerova díla zazní předehra a bacchanale z opery Tannhäuser. Muhai Tang se s hudbou Wagnera seznámil na studiích v Mnichově a později na wagnerovských slavnostech v Bayreuthu. „Od té doby jsem samozřejmě Wagnerovu hudbu dirigoval mnohokrát. Obdivuji ji a ctím pro její duchovní hloubku,“ podotkl Tchang Mu-chaj, který se dokonce přátelil s vnučkou Richarda Wagnera Friedlinde.

Čínský dirigent Muhai Tang je kosmopolita, znalec české hudby, světově uznávaný dirigent a v této sezoně také hlavní dirigent Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. S Verdiho hudbou se setkal prý až v posledních ročnících na šanghajské konzervatoři. Dnes je podle jeho slov situace již jiná a v Číně se dokonce koná i Verdiho operní festival.

Muhai Tang se narodil jako syn filmového režiséra v Šanghaji, kde vystudoval také konzervatoř. Na Musikhochschule v Mnichově poté vystudoval skladbu a dirigování. Na pozvání Herberta von Karajana dirigoval v roce 1983 poprvé Berlínské filharmoniky. Toto jeho vystoupení se setkalo s mimořádným úspěchem, který vedl k jeho opětovnému pozvání k tomuto orchestru, stejně jako k angažmá u dalších špičkových orchestrů, jako např. Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, London Philharmonic Orchestra, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, San Francisco Symphony Orchestra ad.

V roce 1987 převzal Muhai Tang jako šéfdirigent orchestr Gulbenkian Orchester Lissabon, jehož pověst za svého dvanáctiletého působení mimořádné pozvedl. Další štace jeho kariéry byly: Queensland Symphony Orchestra Brisbane (čestný dirigent), Vlámská královská filharmonie v Antverpách, jejímž šéfem byl po několik let. Pozici šéfdirigenta zastával také u Čínského národního symfonického orchestru a ve Finské národní opeře v Helsinkách. Jeho operní repertoár je velice různorodý.

Do roku 2011 potom Muhai Tang působil jako šéfdirigent Curyšského komorního orchestru. V roce 2010 byl jmenován šéfdirigentem Bělehradské filharmonie a na stejném postě figuroval také u Šanghajského filharmonického orchestru. V současné době je uměleckým ředitelem Šanghajské Concert Hall.

Jan Rybář se narodil v Praze roku 1981. Hudební vzdělání zakončil roku 2012 doktorským studijním programem pod vedením Marka Kopelenta. Kromě kompozice se Jan Rybář věnuje také dirigování a hře na klavír. Obě tyto dovednosti hojně využívá ve skladatelském sdružení Konvergence a v nahrávání pro Český rozhlas.

V Praze diriguje Muhai Tang (zdroj: ČT24)