Středy na AVU: Když se opakování stane formou

Středy na AVU, dlouhodobý přednáškový cyklus Akademie výtvarného umění v Praze pro veřejnost, pokračují i tento semestr. A opět v přímých přenosech na webu ČT24. První příspěvek podzimního cyklu 2013 - debatu nazvanou Když se opakování stane formou ze 16. 10. - si ale můžete přehrát jen ze záznamu. Najdete ho v tomto článku.

Anotace: Rekonstrukce akce, uměleckého díla i celé výstavy představuje stále frekventovanější strategii, ale rovněž jeden z průsečíků současné umělecké, kurátorské a uměleckohistorické praxe. Nejnověji k tomu přispěla rekonstrukce legendární výstavy Haralda Szeemanna When Attitudes Become Form, která probíhá ve Fondazione Prada v Benátkách. S tímto jevem jsme konfrontováni stále častěji také v domácím výstavním provozu. Současní umělci apropriují díla starších tvůrců, kurátoři vkládají do svých výstav rekonstrukce jiných výstavních celků. Lze považovat opakování stejné věci v jiném dobovém kontextu za legitimní, a dokonce „tvůrčí“ akt? Jaký je rozdíl, když tuto strategii aplikuje umělec, kurátor a historik umění?

Debatují: Edith Jeřábková a Dominik Lang (UMPRUM, ateliér sochařství), Barbora Klímová (Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně, ateliér environmentu), Marek Pokoroný (kurátor, bývalý ředitel Moravské galerie), Hana Rousová (historička umění). Moderují: Ondřej Chrobák a Terezie Nekvindová.

Záznam: debata z cyklu Středy na AVU (zdroj: ČT24)

Debata je součástí programu mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu. 

Středy na AVU pořádá Vědecko-výzkumné pracoviště AVU ve spolupráci s Centrem nových strategií muzejní prezentace při MG v Brně. Kde a kdy: Aula Akademie výtvarných umění v Praze (3. patro), U Akademie 4, Praha 7; vždy od 18:00.

Následuje:

  • Prezentace finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2013 (6. 11.)
  • Přednáška Pavlíny Morganové Místo v akčním umění (27. 11.)
  • Komentář undergroundových filmů Jana Ságla (11. 12.)

Záznamy všech dosavadních přenosů z cyklu Středy na AVU najdete na následujícím odkazu:



Informace o dalších přenosech na webu ČT24 pak zde: