Česká televize zahajuje spolupráci s kulturní stanicí ARTE

Štrasburk - Česká televize se na základě podpisu na smlouvě o spolupráci s kulturní stanicí ARTE právě stala sedmou v Evropě, se kterou bude tento významný francouzsko-německý kanál kooperovat na konkrétních projektech.

„Česká televize otevřela spuštěním kanálu ČT art doposud nejširší a nejucelenější prostor pro umění a výjimečné kulturní projekty na českých obrazovkách. Dnešní podpis smlouvy se stanicí ARTE je dalším krokem k tomu, abychom mohli divákům nabízet kulturní obsah na nejvyšší kvalitativní úrovni,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Nejen, že na tuto smlouvu naváže spolupráce na konkrétních koprodukčních projektech, ale je to i otevření cesty pro naše pořady směrem k německému a francouzskému publiku.“

ČT art a ARTE podepsaly spolupráci (zdroj: ČT24)

„ARTE je významná televize ve Francii i Německu. Vyrábí velmi kvalitní kulturní pořady, je jedině dobře, že budou tyto kulturní pořady zpřístupněny i českým divákům,“ zhodnotil budoucí spolupráci český velvyslanec při Radě Evropy ve Štrasburku Tomáš Boček.

„Smlouvu jsme připravovali přibližně stejně dlouho jako spuštění nového kulturního kanálu ČT art. Díky tomu, že dnes diváci prakticky na celém území ČR mohou ČT art přijímat, mohou užívat i té možnosti vidět evropské kulturní programy,“ doplnil Petr Dvořák, který smlouvu 16. října podepsal spolu s předsedkyní řídícího výboru ARTE G. E. I. E. Véronique Caylaovou.

Smlouva začne platit od 1. 1. a zavazuje v příštím roce obě strany k investici sto tisíc eur do vývoje koprodukčních projektů, a to zejména dokumentárních filmů z oblasti umění, kultury a historie.

„Myslíme si, že Česká televize, s jejímž generálním ředitelem jsem se dnes setkal, přemýšlí velmi moderně. Vždycky jsme měli k České republice velmi silný vztah, protože ji považujeme za jednu z nejintelektuálnějších zemí na východě Evropy. Pro nás je to velký přínos. Máme hodně věcí společného, hudební cítění, literaturu, humor. Jsem přesvědčen, že můžeme mít velmi květnatou spolupráci,“ prohlásil viceprezident francouzsko-německé televize ARTE Gottfried Langenstein.

Vedle koprodukcí se Česká televize s ARTE dohodla i na akvizicích pořadů pro kanál ČT art a spolupráci v oblasti propojování internetových obsahů.