Za Nezvalem a Mikulkou jedině do kláštera v Rajhradě

Rajhrad – Novou trasou Památníku písemnictví v Rajhradě provedou návštěvníky literáti Vítězslav Nezval a Alois Mikulka. Opatství příchozím také ukáže, jak v klášteře žili benediktýnští mniši.

Po roce od rekonstrukce rajhradského kláštera otevírá dílo Vítězslava Nezvala novou expozici, která potrvá až do jara příštího roku. K dispozici jsou jeho sbírky básní, fotografie ze života nebo dokonce i obrazy, jež sám namaloval.

„Nezval patří k surrealistům. Byl i ve Francii, potkal se tam s představiteli surrealismu a oni v něm viděli pokračovatele v Československu. Takže podle citátu Andrée Bretona Setkání deštníku a šicího stroje na operačním stole jsme sestavili tuto expozici,“ říká Kristýna Cimalová, kurátorka expozice.

Památník nabízí také druhou, avšak menší výstavu. Ta je věnovaná textům výtvarníka a spisovatele Aloise Mikulky. Čerstvý osmdesátník přijede v listopadu do Rajhradu osobně předčítat, aby vyvrátil mýtus, že je pouhým ilustrátorem, a nikoliv spisovatelem. Napsal totiž téměř padesát vlastních děl.

Památka písemnictví v Rajhradě (zdroj: ČT24)

Kromě knih můžou v nové expozici návštěvníci vidět také to, jak dřív žili v tomto klášteře benediktýnští mniši. „Výstavy samy o sobě připomínají písemnictví na Moravě a písemnictví v Rajhradě mělo vždycky velkou tradici, tak my Benediktíni to vnímáme jako pozitivní spolupráci,“ nechal se slyšet převor opatství Augustin Gazda.