Spisovatelkou navzdory Downovu syndromu

Praha - Denisa Střihavková je úspěšnou spisovatelkou navzdory tomu, že se narodila s Downovým syndromem. Na skutečnost, že lidé s tímto onemocněním mohou být umělecky nadaní, upozornil koncert v pražském Obecním domě, kam přijelo 140 japonských umělců, aby představili kulturu své země. Výtěžek z dobrovolného vstupného byl věnován na podporu Společnosti rodičů a přátel dětí s Downovým syndromem a obětem zemětřesení v Japonsku v roce 2011.

Koncert pro osoby s Downovým syndromem (zdroj: ČT24)

Denisa Střihavková je česká spisovatelka s Downovým syndromem. Svoje románové povídky začala psát přibližně v deseti letech a v roce 1999 jí vyšel první soubor povídek, nazvaný Na tom záleží… Dosud jí vyšly tři knihy, z toho jedna v anglickém překladu.

„Myslím, že u těchhle lidí záleží na tom, co dostanou od toho prvního roku do těch tří let. To jsme se Denise opravdu hodně věnovali. Ale po kom je nadaná takhle umělecky, to vám neřeknu,“ říká lékařka a matka Denisy Jana Střihavková.

Denisa již pracovala v kavárně nebo ve školce. „Pracuji v Radotíně v mateřské školce. Před tím jsem pracovala ve školce u Broučků jako pomocná síla v kuchyni,“ vypráví. V šestatřiceti letech má navíc Denisa ke svému zaměstnání tolik zájmů, že leckterý její vrstevník může závidět: kromě psaní tancuje, fotografuje a chodí do kurzu animovaného filmu.

Další informace hledejte na stránkách Downsyndrom.