Sedmou sklizeň v Rock Café shrábli hlavně Luno

Praha – Podzim se nachýlil a Rock Café má už sklizeno. Pražský klub včera uspořádal nadační festival Pozdní sběr, jehož výtěžek putoval na podporu prospěšné společnosti pro mladistvé - Rozlet. Přátelskou atmosféru vytvořilo několik hudebních kapel, trhy s občerstvením nebo divadlo. Od včerejšího odpoledne až do večera to v klubu bzučelo jako v úle.

„Dětí jako smetí“ je celkem přesné přirovnání toho, jak to po vstupu do Rock Café vypadalo. Děti si kreslily na zemi, proháněly se po schodech nebo si cpaly pusy nejrůznějšími pochutinami a právě díky nim klub ožil trochu jiným způsobem, než jak je obvyklé. Někteří rodiče začínají s hudební výchovou v útlém věku, a tak své ratolesti poctivě předstrčili před pódium, na němž hřímala Monika Načeva s Justinem Lavashem. Postupem času ale ti nejmenší odpadávali, a když je přemohl spánek, ustlali si zkrátka ve výklenku zdi v sále. Dětské hlásky se nadobro vytratily až s nadcházejícími „prostitutkami“, jak správně podotkla moderátorka večera Ester Kočičková.

Spánek dětí na nezvyklých místech jen dokazuje, jak příjemná atmosféra v Rock Café vládla. Horní patro obsadily trhy s kávou, čerstvými bagetami nebo jiným pečivem. Milovníci trendů si zase mohli vybrat u stánků s oblečením a knihomolové zakotvili u pultíku s literaturou. Ačkoliv se obchůdky tísnily jeden na druhém a projít chodbou se stalo heroickým výkonem, stánky přispívaly významnou měrou k uvolněnému prostředí.

Trhy na Pozdním sběru v Rock Café
Zdroj: ČT24

Dva největší tahouni večera, totiž kapely Luno a The Prostitutes, přitáhli do sálu slušný počet příznivců. V pomyslném souboji však tentokrát zvítězili Luno v čele s Emou Brabcovou. Večer předtím se mohli rozehřát v Incheba Areně, kde předskakovali britské dvojici Hurts. Jejich hudbě se však víc líbí v menších sálech, a i tentokrát Luno zhypnotizovali všechny optimistické dušičky do patřičného transu a obejmuli je svojí psychedelickou muzikou. Kromě melancholických pecek jako Close To Violence nebo Zeroth do fanoušků poctivě dávkovali také stroboskopické šoky. I s lehce přepáleným zvukem jejich set bleskově utekl a formace zářila úsměvem – tedy alespoň v rámci mezí toho, co jí repertoár dovoluje.

Zpěvák The Prostitutes Adrian T. Bell
Zdroj: ČT24

The Prostitutes tentokrát vystoupili v oslabení - chyběl kytarista Destroyer, a kapela tak přišla o největšího showmana. Jeho hudebního partu se chopil Adam Vopička, který obvykle hraje na basu, kde ho výjimečně vystřídal bývalý basák Šmity, nyní hrající v Luno. Zamotané, co? Pánové začali pomalou verzí písně Holiday a pokračovali stejně poklidnou Everybody Knows. Přítomné roztančili až s Boom či se starými hity z desky Get Me Out Of Here. Jejich show ale bývá obvykle živější a vůči publiku o něco vstřícnější, čemuž tentokrát nepomohly ani sebelepší skladby.

Nad dalším průběhem večera se vznášelo už jen varování Ester Kočičkové, tedy to, že vztahy vzniklé z alkoholu, mohou pokračovat zase jedině s alkoholem. A vezměte si z toho ponaučení.