Richard Müller se stydí fotit lidi

Praha - Svou novou výpravnou fotografickou publikaci Enter uvedl do světa slovenský zpěvák Richard Müller. Jeho druhá fotografická kniha obsahuje zejména snímky z cest po západní Evropě a USA. Müller do knihy vybral z 10.000 záběrů, které pořídil v uplynulých 13 letech, tři stovky nejlepších. Převážnou většinu fotografií autor pořídil digitálně. Klasickým fotografickým procesem proto vzniklo pouhé procento nejstarších snímků, kdy se digitální přístroje ještě nepoužívaly.

„Ale mě technická složka nikdy nezajímala. Bylo mi úplně jedno, co používám. Je to strašně příjemný, osvobozující pocit,“ prohlásil Müller.

Annie Leibovitz:

„Tvoje fotografie odhalují krásy Ameriky svou tajemnou řečí - pokračuj!“

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Kniha o netradičních rozměrech 280 krát 231 milimetrů vychází v tvrdém zasouvacím obale a její součástí je i leporelo a deset pohlednic. Pět set výtisků pak vyšlo v exkluzivním balení s Müllerovým vlastnoručním podpisem. Publikaci podpořili průvodním textem přední světová fotografka Annie Leibovitzová i známý český fotograf Jan Saudek, jehož si autor vybral za kmotra knihy.

Tématy mnoha snímků jsou ulice měst a různá zajímavá zátiší. „Stydím se fotit lidi. Přijde mi hrozně nepříjemné mít foťák, sednout si k někomu a fotit,“ vysvětlil výběr témat Müller. Se svolením k fotografování se podle Müllera zase ztrácí zajímavý výraz fotografovaného člověka.

První fotografickou publikaci nazvanou Amerika vydal Müller v roce 1997. Kniha získala prestižní ocenění Nejkrásnější kniha roku v Čechách i na Slovensku.

Fotografie do nové knížky podle autora vznikaly až do posledních dní před jejím vydáním. Nyní se Müller chce soustředit na připravované koncertní turné.

  • Enter autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2079/207821.jpg
  • Enter autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2079/207819.jpg