Nick Cave přijde do nebe i v Česku

Praha - Téměř vyprodáno je na pražský koncert Nicka Cavea. Australský hudebník se do Česka vrací po dvou letech, se svou kapelou The Bad Seeds zahraje dnes večer v pražké Tipsport areně. Do našeho hlavního města zamířil ke konci svého evropského turné, na němž představuje desku Push the Sky Away.

Nick Cave koncertuje v Česku (zdroj: ČT24)

V první polovině koncertu zazní téměř všechny skladby právě z tohoto alba, ve druhé připomenou Cave a The Bad Seeds své starší hity. Jako předskokanku přivezli Američanku s indickými kořeny Shilpu Ray.

Cave je na českých pódiích častým hostem. V Praze se poprvé objevil v roce 1992, zahrál tenkrát ve velkém sále Lucerny. Australský rodák (*1957) se proslavil v Británii s kapelou The Birthday Party, později jej přilákalo inspirativní prostředí tehdejšího západního Berlína. S obměněnou skupinou nazvanou The Bad Seeds vydal v roce 1984 první z mnoha úspěšných alb nazvané From Her To Eternity. Jeho největším hitem je ale zřejmě duet s australskou popovou zpěvačkou Kylie Minogue nazvaný Where The Wild Roses Grow. Mezi lety 2006 až 2011 vystupoval s drsnější kapelou Grinderman.

V Británii žijící umělec má široký záběr. Pohybuje se v literatuře, česky mu vyšel třeba apokalyptický román A uzřela oslice anděla a ohlas měla i Smrt Zajdy Munroa. Napsal také scénář i hudbu k westernům Země bez zákonaProposition. V několika filmech si i zahrál, příští rok se objeví v dokumentu 20 000 Days on Earth. S The Bad Seeds chystá na rok 2014 turné po Spojených státech a Kanadě.