Plzeň 2015 dokončuje program. Obsahuje na šest set událostí

Plzeň – Evropské hlavní město kultury nabídne přes šest set akcí, z toho víc jak padesát velkých kulturních událostí. Je mezi nimi třeba celoroční sezona nového cirkusu nebo výstava s díly slavné avantgardní umělecké skupiny Der Blaue Reiter. Program se pomalu ale jistě kompletuje, pořadatelé z něj mají potvrzeno už pětaosmdesát procent.

Rozhovor s Petrem Formanem (zdroj: ČT24)

Na rozpočtu 420 milionů korun se po finančních dohadech nakonec podílejí ministerstvo kultury, Evropská unie, Plzeňský kraj a samotné město Plzeň. „Ještě máme prostor pro spolupráci s privátním sektorem a počítáme s příjmy ze vstupného,“ uvedl nový ředitel pořádající obecně prospěšné společnosti Jiří Suchánek. Ten chce do projektu zapojit jak místní komunitu, tak kulturní scénu.

Program odstartuje 17. ledna 2015 a každý měsíc nabídne velkou akci ve veřejném prostoru. V lednu vystoupí například světoznámý švýcarský provazochodec David Dimitri, v únoru se lidé vydají na festival světla, v březnu pak na otevření kulturního centra v bývalém pivovaru Světovar, láká umělecký šéf projektu Petr Forman. V dubnu se otevřou plzeňské tovární areály při akci Továrny představivosti a v květnu se Plzeň stane dějištěm oslav 70. výročí konce války.

Západočeská galerie představí díla slavných umělců mnichovské secese a průkopníky avantgardy ze skupiny Der Blaue Reiter a z Nového Zélandu poprvé do Evropy přiveze sbírku maorských portrétů plzeňského rodáka Bohumíra Lindauera. Zpřístupněny budou také unikátní bytové interiéry architekta Adolfa Loose.

Plzeň město kultury 2015
Zdroj: ČT24

Na jaře a v létě se kultura dostane hlavně do ulic. Pořadatelé chtějí mimo jiné poukázat na významné osobnosti spojené s Plzní, proto chystají výstavu Jiřího Trnky.

Spolu s událostí dojde k rekonstrukci některých plzeňských budov. Jednou z nich bude třeba Divadlo J. K. Tyla, změnu prodělají také veřejné prostory nebo promenády ve Štruncových sadech.