Evropské filmové ceny skončily s Velkou nádherou

Berlín – Evropské filmové ceny znají svého vítěze. Je jím snímek Velká nádhera Paola Sorrentina, který volně navazuje na Felliniho Sladký život. Letošní ročník se obešel bez české účasti, Hořící keř Agnieszky Hollandové a Můj pes Killer zůstaly za branami finále. Ceny za dlouhodobý přínos filmu dostaly dvě živoucí legendy: Pedro Almódovar a Catherine Deneuve.

Velká nádhera je nejlepším evropským filmem 2013 (zdroj: ČT24)

Cenám se přezdívá evropští Oscaři. Jejich pompa je sice o dost menší, i tak ale rozhodně stojí za pozornost. Stejně jako vítězný film Velká nádhera, jehož hrdinou je pětašedesátiletý novinář, který bilancuje svůj život na pomezí umění a divokých večírků. Rafinovanému a zadumanému muži konkuruje silný hráč – Řím.

Snímek těží ze záběrů metropole, které vytvářejí dokonalou kulisu, a příběhu skvěle sekunduje. Italské hlavní město se ve snímku de facto staví do role přímého protagonisty. Uhlazené záběry korespondují s rezervovaností a vznešeností ústředního aktéra, což byl jeden z důvodů, proč porotce uchvátil.

Tvůrci ocenění nečekali, z jejich strany ale nešlo o falešnou skromnost. Na výhru si totiž brousil zuby jeden z nejúspěšnějších filmů belgické kinematografie s názvem The Broken Circle Breakdown, jenž získal také nejvíc nominací.

Porotce Ivo Mathé o Evropských filmových cenách (zdroj: ČT24)

Čeští filmaři se po berlínském červeném koberci neprošli. Film Hořící keř stejně jako česko-slovenská koprodukce se sice dostaly do pomyslného semifinále, do hlavní soutěže je porota ale nezařadila. Tři tisíce porotců tentokrát vsadilo skoro výlučně na jistotu.