Umělec se skrývá v každém, i když nemá střechu nad hlavou

Praha – Umělec se skrývá v každém člověku, to je motto výstavy, která představuje výtvarná díla lidí bez domova. Unikátní projekt dal vzniknout třiceti obrazům. Součástí každého z nich je i příběh a osud autora. „Většina lidí právě bezdomovce odsuzuje a odsouvá na úplný okraj společnosti. My chceme ukázat veřejnosti, že bezdomovci jsou také součástí společnosti a že se jim dá i různě pomoct,“ řekl spoluautor projektu Petr Vnenk. S výtvory lidí bez domova se můžete seznámit až do dvanáctého ledna v pražské galerii Art Space.

Projekt vystavuje třeba zátiší od vysokoškolsky vzdělané výtvarnice nebo obraz „Happy“ od programátorky, která čerstvě překročila dvacítku. Obraz „Cesta snů“ měl jeho autor celý život v hlavě. Díky nápadu šestice studentů ho mohl i namalovat. „Z těch dalších obrazů bych zmínil obraz od autora, který hovoří čtyřmi jazyky. Ten nám nakreslil ten obraz s nápisem Rigoletto a ta slova jsou slova z Verdiho opery, kterou zná celou nazpaměť,“ řekl Vnenk. Na celou výstavu pak dohlíží svatý Tomáš - socha bezdomovce, kterou společně vytvořilo několik autorů.

Obrazy vznikaly na workshopech v Brně, Olomouci a Prahy. Každý z účastníků si mohl vybrat svoji výtvarnou techniku. Nejčastěji sahali po plátně a temperách. „Z většiny obrazů je cítit, že je nekreslila studovaná ruka, ale přesto se u toho zastavíte a ten obraz sám vám začne něco vyprávět,“ řekla Milada Karez z galerie Art Space.

Výtěžek z projektu půjde na nákup toho nejdůležitějšího: jídla, oblečení nebo spacáků. Nejvíc peněz má přinést internetová aukce, kde by obrazy lidí bez domova měly dostat nový domov.

Do pomoci lidem ohroženým sociálním vyloučením se nedávno zapojila i Česká televize. V rámci víkendového Studia 6 moderovalo počasí šest mužů a dvě ženy bez domova. Čtyřtýdenní vysílání skončilo úspěchem: řada sponzorů a firem jim teď nabízí práci.

Umělec se skrývá v každém člověku (zdroj: ČT24)