Bratři Bubeníčkové (nejen) sobě zatančí v Národním divadle

Praha - Vystoupení bratrů Bubeníčkových před českými diváky je jako šafránu. O tomto víkendu okoření hned dva večery - 11. a 12. ledna zatančí na scéně Národního divadla. Jejich autorský galavečer Les Ballets Bubeníček je beznadějně vyprodaný.

Bratři Bubeníčkové vystoupí po letech v Národním divadle (zdroj: ČT24)

Otto a Jiří jsou jednovaječná dvojčata, což jim přidává na zajímavosti - prvořadé je ale jejich výjimečné taneční nadání. Každý z nich je samostatnou osobností tanečního světa a na jejich adresu padají ze strany diváků i kritiky ty největší pochvaly. „Oba jsou excelentní tanečníci, patří do dvacítky nejlepších v Evropě,“ domnívá se například šéf Baletu Národního divadla Petr Zuska.

Oba bratři vystupují po celém světě, do Česka se vystupovat vracejí nepříliš často, ale rádi. Naposledy byli na podzim loňského roku hosty festivalu Zlatá Praha, jehož pořadatelem je Česká televize. Do Národního divadla přivezou představení, na němž se nepodílí „jen“ jako tanečníci.

Jiří je totiž také choreografem - a večer bude složen výlučně z jeho choreografií - Otto má na starosti hudbu, scénografii a kostýmy. Diváci se tak mohou těšit na Toccatu, Fauna, Obraz Doriana Graye a Le Souffle de l'Esprit (Dech duše), který je věnován jejich babičkám – Olze a Marii.

Do vystoupení se zapojí tanečníci z Královského švédského baletu, Státního baletu v Berlíně, Baletu Semperovy opery v Drážďanech, Hamburského baletu. Právě na hamburské scéně začal start obou bratří k taneční špičce. Otto zde působí jako první sólista, Jiří má stejnou pozici v drážďanském souboru.

Galavečer v Národním divadle zaznamená Česká televize. Než jej zařadí do programu, můžete si o představení přečíst na webu ČT24. V pondělí uveřejníme recenzi.