Shakespearovo Globe otevřelo novou scénu. Pozor na svíce

Londýn – Nová scéna slavného Shakespearova divadla Globe se představila v Londýně. Podobně jako velká scéna byl i nový prostor postaven na základě čtyři sta let starých plánů, namísto otevřené arény však nabízí útulný interiér ve světle svíček.

Nové divadlo v Londýně (zdroj: ČT24)

Divadlo Globe je spjaté s osobou dramatika Williama Shakespeara, původní budova však byla v roce 1644 stržena. Na konci dvacátého století proto americký herec a Shakespearův milovník Sam Wanamaker v londýnské čtvrti Bankside postavil přesnou repliku divadla. Nyní k otevřené aréně přibyla také komorní scéna.

Vévodkyně z Amalfi

V mihotavém světle svíček herci ladí poslední detaily klíčové tragédie alžbětinského divadla: Vévodkyně z Amalfi od Johna Webstera (1580 až 1625). Láska, zrada a krvavá pomsta se odehrají v novotou vonícím interiéru v přepočtu za čtvrt miliardy korun.

„Všechno je z nádherného dubu, vše vyřezávané, ručně malované. I složení barev je řádně dohledané. Nenajdete nic, co by nemělo předlohu v opravdovém divadle té doby,“ chlubí se umělecký ředitel Dominic Dromgoole. Plánek z počátku 17. století vypadl před půl stoletím z knihy v jedné oxfordské koleji. Byl to nejstarší dochovaný důkaz o tom, jak mohlo vypadat zastřešené divadlo v době prvního stuartovského krále Jakuba I.

  • „Nemáte nutně pocit, že se jdete podívat na představení. Máte pocit, že jste jeho součástí. Je to jeden velký pokoj, skoro jako obývák. Jako kdyby herci přišli k vám,“ popisuje architekt repliky divadla Jon Greenfield.

Divadelní dům obsadil pozemek hned vedle slavné repliky Shakespearova Globu. Ale zatímco větru a dešti otevřený Globus pojme od dubna do října patnáct set otužilých diváků, jakubovské divadlo může hrát celoročně pro 340 lidí.

Scéna však není bez rizika, jak během zkoušek zjistila herečka Denise Goughová: „Mám tak objemné šaty, že je necítím. Přitočila jsem se ke kraji jeviště a zjistila, že vpředu jsou po celé délce svíčky. Málem to byla moje smrt v shakespearovském divadle.“ I proto jsou kostýmy nehořlavé a platí přísný zákaz laku na vlasy.

Podívejte se na stránky divadla.