Kam dopadne kapka designérského štěstí? Šanci má i ČT art

Praha - Nejlepší designérské kousky loňského roku jsou pohromadě k vidění na výstavě v Národním technickém muzeu. Účastní se jí přes dvě desítky designérů, výrobců i prodejců s nominacemi v letošním ročníku Czech Grand Design. Nominaci si vysloužila také vizuální podoba kulturního programu ČT art. Vítězové budou oznámeni 9. března na ceremoniálu ve Stavovském divadle.

Na Designéra roku jsou nominováni Jan Čapek (design nafukovacích hraček pro Fatra Napajedla), studio Dechem (kolekce svítidel a bytových doplňků Antihmota) a Jan Plecháč & Henry Wielgus (kolekce svítidel Neverending Glory pro Lasvit).

Finalisty mezi módními návrháři jsou stálice cen - Monika Drápalová, Jakub Polanka a dvojnásobná držitelka titulu Módní designér roku Hana Zárubová. I mezi šperkaři má nominaci loňská vítězka Markéta Richterová, letos s ní jdou do finále Eva Eislerová a Janja Prokić.

V kategorii Grafický designér roku je za vizuální styl ČT art nominováno studio Oficina. Soupeřit o vítězství bude se čtyřmi grafiky (Štěpán Malovec, Petr Knobloch, Jakub Straka a Tomáš Brousil), kteří jsou podepsáni pod novým vizuálním stylem pražské UMPRUM, a studiem Anymade, jež vytvořilo novou publikaci o Františku Kupkovi.

Czech Grand Design - nominace (zdroj: ČT24)

Fotografem roku se může stát Kristina Hrabětová, dvojice Martin Polák a Lukáš Jasanský a Bára Prášilová, Fotografka roku 2011; tehdy zvítězila s fotografiemi kolekce návrhářky Zárubové, letos soutěží se snímky své další kolekce Work in Progress II.

Cenu pro vítěze vytváří držitel loňského titulu Grand designér, tedy Lucie Koldová. Vytvořila skleněnou Kapku štěstí, se kterou je vyfocená i na plakátech k letošnímu ročníku.

  • "Často se mě lidi ptají, co odlišuje úspěšného designéra od ostatních. … Talent, nadšení a trpělivost jsou určitě základní pilíře, bez trochy štěstí je to však celé o dost těžší. Rozhodla jsem se dát designérům a tvůrcům kousek toho, co jsem měla na své cestě já .. kapku štěstí," říká Koldová k návrhu ceny.

Výstava v Národním technickém muzeu představuje do 30. března nominace v kategoriích Designér, Módní designér, Designér šperku, Grafický designér a Fotograf. Ceny doplňují ještě kategorie Obchod, Výrobce a Objev roku. Finalisty kategorie Objev si pak mohou lidé do 5. dubna prohlédnout ve Window Gallery v Rytířské ulici. V muzeu a galerii mohou lidé hlasovat o Cenu veřejnosti.

Akademie designu vyhlašuje v rámci slavnostního večera také osobnost, která vstoupí do Síně slávy a Grand designéra roku. Tím se stane ten, kdo získal nejvíce hlasů napříč všemi kategoriemi.