Kdo má Českou divadelní DNA? Valentýn nebo Dusilová

Praha - Tanec, fyzické divadlo, vizuální umění, nová média, street art a další performance, znaky, podle kterých poznáte tzv. nové divadlo. Věnován je mu právě probíhající festival Malá inventura, který 20. února začal předáváním ocenění těm, kteří přispívají rozvoji tohoto oboru. Českou divadelní DNA objevili pořadatelé u pěti projektů.

Malá inventura začala udílením cen (zdroj: ČT24)

Organizátorem cen je občanské sdružení Nová síť. Hned tři ocenění udělili za výjimečný počin na poli nového divadla. Za takový považují one (wo)man show Petra Krušelnického. Jeho Valentýn je projektem nezávislé umělecké skupiny Antena v pražském Teatro NoD Nudle, určeného právě pro představení jednoho herce. Vznikl na motivy hry Carlose Bea Čekanka a téma násilí páchaného na ženách zpracovává kombinací činoherního a nonverbálního divadla s audiovizuální instalací.

Výjimečný je dle poroty také projekt One step before the fall, který propojuje silový tanec Markéty Vacovské se zpěvem a hudbou Lenky Dusilové. Střetávají se uprostřed boxerské arény, projekt v produkci skupiny Spitfire Company a Studia Damúza totiž tematizuje motiv boje, vyčerpanosti, projevů Parkinsonovy choroby a kolapsu.

Do třetice cenu za výjimečný počin připadl iniciativě Mlýny městu, jejíž snahou je vyvolat diskusi o automatických mlýnech v Pardubicích, které po sto jedna letech ukončily provoz. Iniciativa by v opuštěném průmyslovém areálu, jehož součástí je památkově chráněná budovy architekta Josefa Gočára, chtěla vybudovat multifunkční veřejný prostor.

Za mimořádný dlouhodobý přínos, rozvoj a podporu nového divadla byl oceněn Roman Černík, stojící v čele skupiny kolem společnosti Johan, která přetvořila bývalou nádražní budovu Plzeň Jižní předměstí na kulturní prostor Moving Station. Je jedním z iniciátorů projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury.

Držitelem ceny za podporu a prezentaci české nezávislé scény v zahraničí je stále funkční slovenská železniční zastávka Žilina-Záriečie, která od roku 2003 spojuje nezávislý kulturní prostor, umělecké laboratoře a kolektiv aktivistů z občanského sdružení Truc sphérique.

Oceněný projekt One step before the fall je na programu festivalu Malá inventura dnes večer. Do 26. června uvede dvanáctý ročník přehlídky další výrazné scénografie, vizuální a multimediální projekty, experimentální činohru a umělecké skupiny i jednotlivce - z domácí i zahraniční produkce.