Je úchvatná! Nejhorší sopranistka vystoupí v Budějovicích

České Budějovice - Jste přesvědčeni, že jste v něčem nejlepší, i když všichni v okolí si myslí pravý opak? Nenechte se odradit, cesta ke slávě není ztracena. Poslyšte pravdivý příběh ženy, která neuměla zazpívat ani notu, vždycky byla mimo rytmus, a přesto vyprodala Carnegie Hall. A ještě o ní napsali divadelní hru. Od 15. března ji uvádí v Jihočeském divadle.

Komedie britského dramatika Petera Quiltera měla mít v Budějovicích premiéru už v prosinci loňského roku, kvůli nemoci hlavní představitelky ale byla odložena. Režisérka Jana Kališová hru nastudovala bez alternací.

Do role Florence Foster Jenkinsové obsadila Danielu Bambasovou. Představení se soustředí na nejslavnější období kariéry této pozoruhodné ženy, příběh se odehrává v New Yorku ve 40. letech minulého století. Jenkinsová zemřela v roce 1944, ještě předtím si ale stihla splnit svůj sen, který se pro její netalent zdál nedostižný - měsíc před smrtí, v šestasedmdesáti letech, zpívala v po střechu našlapané Carnegie Hall.

„První dáma klouzavé stupnice“ byla přesvědčena, že je obdařena nádherným hlasem, a pro svůj výjimečný soprán hledala nejkrásnější árie operního repertoáru, pro svá vystoupení pak extravagantní kostýmy. Jak dokazují dochované gramofonové nahrávky, její zpěv byl opravdu výjimečně příšerný.

Přesvědčit se o tom budou moci i návštěvníci Jihočeského divadla, které hru Je úchvatná! uvádí teprve jako druhá tuzemská scéna. Českou premiéru měla v roce 2007 v pražském Divadle Kalich s Jaroslavou Kretschmerovou v hlavní roli.