Rodný dům Karla Kryla v Kroměříži nově zdobí pamětní deska

Kroměříž - Rodný dům písničkáře a básníka Karla Kryla v Kroměříži zdobí ode dneška pamětní deska. Jejím odhalením zástupci města odstartovali sérii akcí, které mají návštěvníkům připomenout letošní 70. výročí narození a 20 let od úmrtí tohoto významného kroměřížského rodáka. Až do podzimu letošního roku je budou provázet koncerty, výstavy, film i divadlo. Vrcholem projektu Rok Karla Kryla by mělo být letní otevření nové expozice ve Starém pivovaru.

Pamětní desku najdou návštěvníci v Březinově ulici číslo 9. „Každé město by mělo být hrdé na své významné osobnosti. Je to malý dluh, který město splácí, a nejen město, ale celá země,“ řekla starostka Kroměříže Daniela Hebnarová.

Kryl se narodil v rodině knihtiskařů, která vlastnila tiskárnu v Novém Jičíně. Po záboru Sudet v roce 1938 našla rodina útočiště v Kroměříži, kde pokračovala ve své práci. Tiskárna ale byla v roce 1950 komunisty zlikvidována; Krylovi bylo tehdy zhruba pět let. Starostka věří, že navzdory událostem vzpomínal Kryl na město v dobrém. „Mluvila jsem s (jeho ženou) paní Marlen Krylovou a ta mi potvrdila, že nikdy nemluvil o Kroměříži v negativním smyslu,“ doplnila starostka.

Kroměříž uvede Krylovy písně v symfonické podobě

Kryla v Kroměříži připomene i dnešní koncert V týhle zemi se mi blbě dejchá, na kterém zazpívají Vladimír Merta, Dagmar Voňková nebo Vlasta Třešňák. Příští týden pak otevře kroměřížská knihovna výstavu knih a hudebních nosičů.

Krylově památce budou zasvěceny i dvě etapy festivalu zpívajících básníků Stoptime. Jejich součástí bude promítání dokumentu, poslechový pořad hudebního publicisty Jiřího Černého či výstava velkoplošných panelů. Návštěvníci se mohou těšit i na koncert Symfonická Salome, který představí Krylovy písně v neobvyklé symfonické podobě. První část festivalu zakončí představení Švandova divadla inspirované Krylovými porevolučními eseji. Druhá část festivalu nabídne v srpnu vzpomínku na koncert v polské Vratislavi ze začátku listopadu 1989.

Během letních prázdnin se v Kroměříži otevře expozice ve Starém pivovaru. Radnice slibuje, že bude netradiční, postavená na silném emocionálním zážitku. „Při budování expozice jsme v kontaktu s ženou Karla Kryla, je pro nás důležité, aby se expozice líbila také jí,“ doplnila Hebnarová. Ukončení Krylova roku město naplánovalo na 17. listopadu, kdy si lidé 25. výročí sametové revoluce připomenou na Velkém náměstí zpěvem písní Karla Kryla.