Zappadu vystavuje v Česku: sardinské bandity i nahého Topolánka

Praha - Italský fotograf Antonello Zappadu několik let fotografoval rozmařilý život italského premiéra, je ale i autorem snímků z prostředí sardinských banditů nebo kolumbijské drogové mafie. Sám se považuje za investigativního reportéra, ne paparazziho. Výstavu na Staroměstské radnici, jejíž součástí jsou i fotografie nahého expremiéra Mirka Topolánka z vily Silvia Berlusconiho, představil osobně.

Pořadatelem výstavy nazvané Premiérův fotograf je Czech Press Photo, Zappadu do Prahy přijel jako jeden z porotců této fotografické soutěže. Pro veřejnost bude expozice zpřístupněna 8. října, v den zahájení práce poroty. Zappadova profesionální dráha podle organizátorů svědčí o tom, že je "fotoreportérem angažovaným v závažných společenských a politických problémech současného světa".

Svědčí o tom jeho reportáže o banditismu na Sardinii, obchodu s kokainem a narkomafii v Kolumbii, politické atmosféře v Jižní Koreji, boji jihoamerických indiánů o vodu, smrti Leonida Brežněva či atomového výbuchu v Hirošimě, koneckonců i sledování rozmařilosti domácí politické smetánky. „Paparazzi, nebo investigativní novinář? Nechť si na tuto otázku odpoví sami návštěvníci jeho výstavy,“ doporučuje Czech Press Photo.

Topolánek byl náhoda

Fotografie nahého Mirka Topolánka vznikly podle Zappada předloni spíše náhodou. Když ho snímal, netušil, o koho jde. Zappadu systematicky několik let sledoval Berlusconiho Villu Certosa, udělal tam desítky tisíc obrázků. Nahého muže vyfotil Zappadu ze vzdálenosti 870 metrů. „Myslel jsem si, že to bude nějaký ruský magnát,“ řekl Zappadu. Topolánkovu totožnost odkryl sám Berlusconi v žalobě na ochranu soukromí, kterou podal proti fotografovi. Všechny obličeje byly podle Zappada rozostřené, Topolánka nikdo poznat nemusel.

Fotografovo sledování Berlusconiho soukromí nezůstalo bez následků. Policie po něm pátrala, byly mu zabaveny fotografie, počítač a materiály potřebné k práci. Hodně fotografií se ale podařilo zachránit, nyní zůstávají v trezoru v Jižní Americe. Mezi nimi i snímky s Topolánkem a jeho rodinou, nehodlá je ale nikomu prodávat. Pokud by o obrázky projevil zájem sám Topolánek, prý by mu je daroval.

Dnes žije Zappadu v Kolumbii, spolu se svou kolumbijskou ženou a třemi dětmi. V současné době pracuje na reportážní knize o kolumbijském obchodu s kokainem.

Antonello Zappadu
Zdroj: ČT24/Czech Press Photo