Knižní Frankfurt 2010: Argentina, politika a erotika v eBooku

Frankfurt nad Mohanem – Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová zahájila 62. ročník největšího knižního veletrhu na světě v německém Frankfurtu nad Mohanem, jehož letošním tématem je právě Argentina. Své novinky do neděle představí přes 7500 vystavovatelů z 11 zemí. Chybět nebudou ani desítky autorů v čele s německým nositelem Nobelovy ceny za literaturu Günterem Grassem. Českou republiku zastupuje spisovatelka Radka Denemarková.

Skloňovaným tématem na letošním veletrhu bude fenomén eBook. Elektronickým knihám bude na frankfurtském výstavišti věnováno na tři sta akcí. Na jedné z nich například britský autor bestsellerů Ken Follett představí svůj historický román Pilíře země v rozšířené video a audio verzi pro multimediální čtečky.

Zatímco elektronické knihy si přízeň čtenářů teprve získávají, erotickou literaturu podle časopisu Focus čeká letos návrat na výsluní. Erotika tak bude dalším často zmiňovaným tématem. K hvězdám veletrhu by se měla zařadit i populární německá poradkyně v sexuálních otázkách, dvaaosmdesátiletá Ruth Westheimerová, která do německé obchodní metropole přiveze svou knižní novinku Mythen der Liebe (Mýty lásky).

Telefonát Ivy Němcové z Frankfurtu (zdroj: ČT24)

Do tohoto trendu zapadá také erotický vývojový román českého spisovatele působícího v Německu Jana Faktora Georgs Sorgen um die Vergangenheit oder Im Reich des Heiligen Hodensack-Bimbams von Prag (Jiříkovy starosti o minulost aneb Pod záštitou svatého Bimbama se zvonícími varlaty z Prahy), který před pár dny neúspěšně usiloval o zisk Německé knižní ceny. Faktorův autobiografický opus o osudech svérázné pražské židovské rodiny v socialistickém Československu se na veletrhu také představí.

Českou literaturu přijede do Frankfurtu reprezentovat Radka Denemarková. Předčítat bude ze svého románu Peníze od Hitlera, který v němčině vyšel loni pod názvem Ein herrlicher Flecken Erde (Nádherné místo země). Denemarková za něj v roce 2007 dostala cenu Magnesia Litera za nelepší českou prózu.

Na veletrhu Česko letos reprezentuje 24 nakladatelů, například nakladatelství Fraus, které za učebnici zeměpisu Život v našem regionu získalo zvláštní cenu poroty v soutěži Nejlepší evropská učebnice. Národní expozice, rozkládající se na ploše 120 metrů čtverečních, zahrnuje také několik výstav týkajících se literatury. Představeny budou nejkrásnější knihy loňského roku nebo tituly oceněné Zlatou stuhou 2009.

Kromě Argentiny, elektronických knih a erotické literatury patří ke specifikům letošního ročníků také neobyčejně vysoká koncentrace píšících politiků.  Největší pozornost se ale pravděpodobně bude soustředit na kontroverzního politika a donedávna člena vedení centrální banky Thila Sarrazina, který v Německu vyvolal vášnivé debaty o integraci přistěhovalců svou provokativní knihou Deutschland schafft sich ab (Německo se zlikviduje).

Až do pátku je veletrh vyhrazen pro odbornou veřejnost. O víkendu si více než 300 tisíc vystavovaných děl mohou přijít prohlédnout i běžní návštěvníci. Loni jich branami frankfurtského výstaviště prošlo přes 290 tisíc.

  • Návštěvník Frankfurtského knižního veletrhu 2010 listuje na iPadu elektronickou knihou. zdroj: ČTK/dapd http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2002/200174.jpg
  • Frankfurtský knižní veletrh 2010 autor: Peter Hirth , zdroj: Stránky Frankfurtského knižného veletrhu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2002/200132.jpg
  • Největší kniha na světě na Frankfurtském knižním veletrhu 2010 autor: Alexander Heimann , zdroj: Stránky Frankfurtského knižného veletrhu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2002/200134.jpg