Cena VIZE 97 patří autorovi Teorie nevzdělanosti

Praha – Cena pro rakouského filozofa a esejistu Konrada Paula Liessmanna je podle Václava Havla vyjádřením podpory nekonvenčním názorům, jejichž představitelem rakouský myslitel je. Liessmann se včera stal dvanáctým laureátem Ceny VIZE 97, kterou uděluje Nadace Dagmar a Václava Havlových. Profesor vídeňské univerzity vzbudil pozornost knihou Teorie nevzdělanosti, v níž kritizuje současný stav úrovně vzdělanosti v Evropě. S velkým ohlasem se dílo setkalo i v českém překladu.

„Překvapily mě veskrze pozitivní reakce. Kniha byla chápána jako výzva, mým záměrem bylo také vzbudit diskusi. Věci, které zmiňuji, se dnes už dostávají do obecného povědomí,“ podotkl k úspěchu své knihy sedmapadesátiletý filozof. Současný systém vzdělávání podle něho nenaplňuje ideál „společnosti vědění“, ale spíše slouží silným politickým a ekonomickým zájmům. Říkáme si společnost vědění, a přesto víme stále méně. Nejsme ani polovzdělaní, přestali jsme totiž chápat, co slovo vzdělání vůbec znamená – zní některé z filozofových provokujících tezí.

Na vzdělanost nelze aplikovat kritéria okamžitého užitku, naznačuje Liessmann. Klíčoví filozofové, jako byl třeba Immanuel Kant, by takto nastaveným sítem vzdělávání propadli. „Kant si mohl dovolit deset let přemýšlet a pak něco zveřejnit, to by dnes asi nebylo možné. Nechci si minulost idealizovat, ale myslím si, že nejen vědy humanitní, ale i přírodovědné potřebují určité období klidu, koncentrace, rozvahy. Neustále vyvíjená hektická činnost není vždy ku prospěchu,“ tvrdí Liessmann.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Liessmann se otazníků nebojí

Cena VIZE 97 právě tomuto rakouskému filozofovi je tak trochu i příspěvkem k tuzemské debatě o chystaných reformách vzdělávání v Česku. Vzdělávací reformy jsou totiž podle něho často jen zástěrkou, jak vědu potichu privatizovat. Obory, které nejde okamžitě zpeněžit, budou strádat a nakonec zaniknou, obává se Liessmann, který v Rakousku získal titul Vědec roku 2006.

Podle exprezidenta Václava Havla se Liessmann ve svých pracích nebojí překračování hranic a je schopen nastavit otazníky tam, kde by se jiní neodvážili. Cena VIZE 97 tomuto filozofovi, esejistovi, literárnímu kritikovi a novináři tak právem patří. Ocenění, sestávající z diplomu a pamětní ozdoby v podobě berly sv. Vojtěcha, dostává člověk, který svým dílem významně rozšířil lidský obzor.

Cenu v uplynulých letech získaly významné osobnosti české a světové vědy. Mezi laureáty jsou mimo jiné italský sémiotik a spisovatel Umberto Eco, český vědec a filozof Zdeněk Neubauer, americký ekonom a bývalý člen vlády amerického prezidenta Billa Clintona Robert Reich. Loni cenu obdržel český geolog a popularizátor vědy Václav Cílek.

Teorie nevzdělanosti
Zdroj: ČT24/Academia