Kafka hrající na ukulele? Vyrazte do Ameriky. Nebo do Kolowratu

Praha – Prague Shakespeare company dnes premiérově uvádí hru AmeriKAfka. Amerika je Kafkův nejhumornější román, k němuž ho inspirovali kočovní herci. „Ten příběh je vlastně komedie, pozdější romány jsou možná tragické, ale tahle kniha pitvá vrstvy humoru,“ připomněl režisér Gregory Gudgeon. Na jevišti Divadla Kolowrat hrají také kočovní herci z celého světa. Režisér je z Británie, Kafka je Texasan a představitel Karla se narodil v Jihoafrické republice. V Kolowratu slibují osobité pojetí plné humoru a absurdity. „Divák musí být připraven na vše, včetně Kafky, který v průběhu hry vypráví děj s přízvukem Roberta de Nira, řídí taxi a hraje u toho na ukulele,“ dodal režisér.

AmeriKAfka je na jednu stranu příběhem Franze Kafky a jeho ochotnického spolku, který v malé kavárně předválečné Prahy hraje adaptaci nového Kafkova románu Amerika. Děj se ale mísí s příběhem románu a jeho hlavního hrdiny, naivního mladíka, který utíká z Prahy za lepší budoucností do Ameriky.

„Má neuvěřitelnou schopnost ty věci snést, spláchnout je. Otřást se a jít dál,“ popsal hlavního hrdinu představitel Karla Rossmanna Josef Guruncz. Šestnáctiletý uprchlík Karl na začátku hry dostává darem víceúčelový mechanický stůl a prožívá vrchol své cesty za americkým snem.

Kafka hrající na ukulele? Vyrazte do Ameriky. Nebo do Kolowratu. (zdroj: ČT24)

Když přízeň bohatého strýčka ztratí, čekají ho jen ústrky. „Karl potkává dvě podezřelé figury, Robinsona a Delamarche. Chtějí jeho peníze, šaty, chtějí ho oloupit,“ vypráví režisér. Po cestě americkou krajinou se vynořují stále podivnější postavy a situace. To, co se tváří jako malý penzionek, postupně přerůstá v obrovské mraveniště s pěti tisíci hosty a třiceti výtahy. Kvůli porušování pravidel je ale liftboy Karl opět vypuzen.

Představení v anglickém jazyce bude k vidění pouze ve čtyřech dnech, ode dneška do 21. května vždy v 19 hodin.