Annu a Bolka spojuje DNA. Autorská hra zve diváky do jejich šatny

Brno - Jak to chodí v divadelní šatně slavných herců? Zvědavost táhne diváky na představení DNA, ve kterém po boku Boleslava Polívky vystupuje jeho dcera Anna. „Je to cesta do hlubin komediantovy duše,“ zhodnotil inscenaci její autor a režisér v jedné osobě, podle kterého je představení nejen o generačním sporu otce a dcery, ale také o tom, jaké to je sáhnout si na dno.

„To jsou samé drogy, čuchání, injekce… Člověk je rád, když se mu podaří vychovat normálního alkoholika,“ komentuje s typickým humorem autorské představení Bolek Polívka. Nový divadelní kus vypráví o vztahu stárnoucího a rýpavého otce k dceři, která už nechce být dál poučována paranoidním šťourou. „Samozřejmě jsou okamžiky, kdy dcera otce nenávidí. Jak ve hře, tak ve skutečnosti,“ netajil se Polívka.

„Anička je pro mě velkou inspirací a skvělou hereckou partnerkou. Ostatně děti by měly jít rodičům příkladem,“ dodává se smíchem představitel hlavní role. DNA není jen o genetické výbavě, kterou potomci dědí po svých rodičích, ale také o tom, jaké to je sáhnout si na emocionální dno. V představení dvojice komiků sází na své klaunské schopnosti a hru DNA ozvláštňují i improvizační nebo pantomimické scénky. Diváky ale lákají především autobiografické prvky, které Polívka do představení zakomponoval.

„Hrajeme si na sebe, Anička si hraje na dceru a já si hraji na jejího otce. Jsou tam věci, které jsou ze života, ale něco je vymyšlené,“ připustil oblíbený herec, který si s dcerou zahrál už i v jiných představeních. „V Kupci benátském se potkáme na jevišti asi na minutu, ale toto je jiné. Naštěstí už vím, jak táta pracuje,“ svěřila se Anna Polívková, podle které je společné zkoušení vyčerpávající hlavně po emoční stránce. „Když sleduju tátu při zkoušení, tak jsem sama překvapená, kolik jsem toho zdědila,“ uzavřela se smíchem Polívková.

Na rodičovské pouto v divadelním světě sází i brněnské představení Amadeus, ve kterém zneuznaného skladatele Salieriho hraje Miroslav Donutil, zatímco jeho syn Martin exceluje v roli samotného Mozarta. Známý příběh, jenž čerpá i z filmového snímku Miloše Formana, pravidelně vyprodává Divadlo Husa na provázku.