Kino na Colours slibuje klasiku i hudební dokumenty

Praha/Ostrava – Festival Colours of Ostrava je sice primárně o hudbě, na své si však přijdou nejen milovníci literatury a poezie, ale také příznivci kinematografie. Filmová scéna promítne klasické snímky jako Pulp Fiction, 2001: Vesmírná odysea, Ostře sledované vlaky nebo třeba dokumenty o Georgi Harrisonovi, konžské hudbě ulice nebo punku v Africe. To vše a mnohem víc najdou návštěvníci akce v kinosálu nové budovy Velkého světa techniky v industriálních Vítkovicích.

Program kina vzniká ve spolupráci s Letní filmovou školou Uherské Hradiště, která se koná mezi 25. červencem a 2. srpnem. Na každý ze tří dní dramaturgové Letní filmové školy připravili pro Colours jiné zaměření:

Pátek bude patřit filmům, jež se na plátnech objevily v průběhu posledních dvou let. Na diváky dýchne skrze komedii Attila Marcel francouzské prostředí, poetickou strunu naproti tomu definitivně rozetne britské drama Rozbitý svět nebo dokument Cesta do školy mapující drsnou školní realitu zemí třetího světa. Projekce uzavře oceňovaný domácí dokument Show!, který předvede, že ani některé české děti to nemají úplně jednoduché.

sobotu se v kinosálu uvelebí milovníci klasiky a nostalgie. Mohou si vybrat mezi hudebním dokumentem Koyaanisqatsi, kultovním sci-fi 2001: Vesmírná odysea, jemuž budou konkurovat Historky z podsvětí, neboli Pulp Fiction. Trochu té klasiky nabídnou i Menzelovy Ostře sledované vlaky.

Když hudební festival, tak i na plátně. Neděli ovládnou unikátní hudební dokumenty jako např. snímek Punk v Africe, Děti flamenka či George Harrison - Living In The Material World. Závěrečným filmem celé scény se stane francouzský dokument Tanec Jupitera o charismatickém vůdci kapely Okwess Internation, který si říká Jupiter a který zároveň na Colours letos vystoupí.