Bretaň v Praze: Jan Zrzavý předal štětec a inspiraci mladým

Praha – Český a francouzský pohled na Bretaň je trochu jiný. Jak moc, mohou nyní srovnat návštěvníci pražského Francouzského institutu, kde začala výstava děl Ceny Jana Zrzavého. Šest umělců – tři Francouzi a tři Češi – spolu trávili tři týdny na zámečku v Erquy, kde měli za úkol ztvárnit právě Bretaň. Vítězem soutěže české sekce se nakonec stal Martin Bóhm.

Výstavy děl Ceny Jana Zrzavého ve Francouzském institutu (zdroj: ČT24)

Galerie 35 nechá výtvarná díla na svých stěnách až do 12. září. Cenu Jana Zrzavého založila Češka Marta Davouze, „která si přála obnovit tradici osobních kontaktů mezi umělci obou zemí, jež byla na vrcholu počátkem dvacátého století.“

Podstata výjezdu do Bretaně je taková, že výtvarníci nejedou někam na stáž, ale naopak do rodinného prostředí. „Máme kolem sebe sympatické, tvořivé mladé lidi a je na nich, co vytvoří, protože to prostředí je výtvarně velice inspirativní,“ říká Davouze. 

A proč právě Bretaň? Zrzavý tam totiž ve dvacátých a třicátých letech sám pobýval a právě tato oblast inspirovala několik jeho pláten. „Nevěřil jsem, že bych někdy mohl najít a spatřit něco krásnějšího, co bych mohl více milovat, co by více odpovídalo mému vnitřnímu já,“ prohlásil.

Jan Zrzavý
Zdroj: ČT24/ČTK

V dílech Čechů i Francouzů jde najít hned několik kontrastů. Zatímco pro druhé jmenované je moře samozřejmostí, pro zbytek se jedná o něco velice exotického. Další rozdíly už musí návštěvníci objevit sami…