18 ateliérů, 47 absolventů. Diplomanti AVU se opět hlásí o slovo

Praha – Do Veletržního paláce dnes vpodvečer zavane mládí. Své práce tam totiž jako každý rok vystaví absolventi Akademie výtvarných umění, která každoročně zakončuje akademický maraton studia. Osmnáct ateliérů tentokrát zaplnila téměř padesátka studentů. Výstava Diplomanti AVU začne zítra a potrvá až do 3. srpna.

Diplomanti AVU vystavují (zdroj: ČT24)

Expozici uspořádali pedagogové Martin Mainer a Samuel Paučo. Návštěvník má možnost nahlédnout do ateliérů malby, kresby, grafiky, sochařství, ale i restaurátorských škol, architektury, konceptuální, monumentální a intermediální tvorby.

Akademie umění pořádá tzv. Středy na AVU - jedná se o tématické přednášky o architektuře, kinematografii, galeriích a dalších tématech. Web ČT24 vysílá tyto přednášky v živém streamu a posléze si je lze znovu poslechnout i ze záznamu.

Akademie umění je vůbec česká nejstarší umělecká škola. Byla založena v roce 1799 a dodnes vede studenty v magisterských a doktorských programech v oblasti výtvarného umění, nových médií, restaurování i architektury a v souvislosti s tím provozuje také vědeckou činnost.

Kristina Klimešová / Z cyklu První plán
Zdroj: ČT24/Národní galerie
  • K výstavě vychází také doprovodný katalog a vstup je pro veřejnost zdarma.

Dostat se na AVU je snem mnoha amatérských či začínajících umělců, většině z nich se tento sen ale nikdy nesplní. Jen málokomu se podaří na tuto prestižní výtvarnou školu dostat a ještě méně talentů ji dostuduje. Letos škola měnila rektora – Jiřího T. Kotalíka vystřídal Tomáš Vaněk.