Dáma s rukávníkem koketuje po 90 letech i s veřejností

Praha - Dáma s rukávníkem schovává s koketností na stejnojmenném obraze svůj obličej před portrétistou Gustavem Klimtem. Celá se schovávala téměř devadesát let před veřejností v jedné soukromé sbírce. Její majitel se sám přihlásil Národní galerii a nabídl významné dílo k zapůjčení. Od 27. června je vystaveno ve stálé expozici Mezinárodního umění 20. a 21. století ve Veletržním paláci.

Obraz významného malíře evropské secese naposledy viděli návštěvníci na výstavě ve Vídni v roce 1926. Od té doby byl pokládán za ztracený, v soupisech se objevoval s poznámkou „v soukromé sbírce“. Zakoupen do ní byl na přelomu 20. a 30. let 20. století, majitelé ale nebyli známi. 

Národní galerii se před nedávnem přihlásila rodina, která obraz z let 1916-17 vlastní už několik generací. Chce ale zůstat v anonymitě. „Dílo bylo v jednom standardním, stabilizovaném prostředí a je ve vynikajícím stavu. Samozřejmě si zaslouží po těch sto letech, co je namalováno, jistou konzervaci a drobné čištění, ale v zásadě je ve stavu, kdy se může vystavit,“ popsala stav malby ředitelka Sbírky moderního umění NG Helena Musilová.

Jakou má dnes obraz hodnotu, se odborníci zdráhají říct. Jedním z důvodů může být i zájem Národní galerie Dámu s rukávníkem od soukromých majitelů koupit.

Národní galerie vystavuje ztraceného Klimta (zdroj: ČT24)

Ženy patřily k hlavním tématům Gustava Klimta. Vytvářel jejich podobizny s výrazem tajemnosti, zasněnosti, ale i energie. Uvolněnost a krása je znát i na Dámě s rukávníkem. „Je v ní určitá koketnost, tajemnost i svůdnost, možná že někde v pozadí je i ozvuk velkého tématu femme fatale,“ připouští kurátorka Olga Uhrová. Ve Veletržním paláci se Dáma s rukávníkem ocitne ve společnosti dalších dvou Klimtových obrazů - Vodního zámku (1909) a ikonické Panny (1913). 

Více se o nové zápůjčce mohou zájemci dozvědět v neděli 29. června při kurátorské prohlídce.