Klíč k určování Pavla Juráčka lze získat Prostřednictvím kočky

Praha – Byl to jeden z nejcitlivějších a nejjemnějších lidí, které jsem znal, řekl o svém příteli Pavlu Juráčkovi Václav Havel. V knihovně, která nese prezidentovo jméno, teď vzniká archiv tohoto klíčového tvůrce československé nové vlny. Cílem je uvést Pavla Juráčka do širšího povědomí, které se zatím omezovalo na jeho filmy a hlavně strhující osobní deník. Jako první svazek plánovaného vydání souborného díla vychází kniha povídek Prostřednictvím kočky.

Pavla Juráčka přiblíží archiv v Knihovně Václava Havla (zdroj: ČT24)

Archiv vzniká od letošního února, kdy Marek Juráček předal Knihovně Václava Havla nedávno objevenou literární pozůstalost po svém otci. Knihovna se rozhodla neznámé dílo představit čtenářům. 

Pavel Juráček patří k osobnostem československé kinematografie 60. let. Jako režisér se do ní zapsal satirickým a absurdním Případem pro začínajícího kata, k němuž napsal scénář na motivy Gulliverových cest. Podílel se také na scénáři k Sedmikráskám Věry Chytilové anebo na interaktivním filmovém představení Kinoautomat: člověk a jeho dům. Po podpisu Charty 77 byl donuce k odchodu ze země, žil v Západním Německu. Zemřel nedlouho před sametovou revolucí – v květnu 1989. 

V jeho pozůstalosti se nacházejí stovky stran rukopisů, dokumentů a korespondence. Vedle nerealizovaných scénářů vydala i svědectví o obsesivní pečlivosti a oddanosti, s níž Pavel Juráček vytvářel celé světy. Stejně podrobně chce knihovna zmapovat i celý jeho život a dílo. „O Juráčkovi jako o autorovi se moc nevědělo, přitom jeho dílo přesahuje průměr a myslím, že patří k tomu nejlepšímu, co se v české literatuře v druhé polovině 20. století objevilo,“ domnívá se Pavel Hájek z Knihovny Václava Havla.

Zlatá šedesátá - inscenace podle deníků Pavla Juráčka
Zdroj: ČT24/Národní divadlo Brno

Juráčkova literární tvorba bude vycházet postupně v edičních svazcích. První z nich – Prostřednictvím kočky – zahrnuje texty z let 1951 až 1958. Předchází tak časově obsáhlým deníkům – Juráčkovo svědectví popisující roky 1959 až 1974 vyšlo knižně v roce 2003. Deníky byly inspirací pro dokumentární portrét Klíč k určování trpaslíků, natočený Martinem Šulíkem. Do divadelní podoby je loni převedla brněnská Reduta, inscenace Zlatá šedesátá pak spolu s jejími tvůrci Janem Mikuláškem a Dorou Vicenikovou přešla do pražského Divadla Na zábradlí. Za adaptaci Juráčkových deníků obdrželi Cenu Alfréda Radoka pro inscenaci roku 2013.