Třetí den ve Varech: Naděje jedině prospěje

Moudro dne platí pro politiku, vztahy, filmy, cirkus i pivo. Takže vlastně téměř pro všechno. Nejvíce naděje do Varů dovezl bývalý polský prezident Lech Walesa, nejvíce jí ubrala Česká obchodní inspekce.

I když pozornost poutal především významný polský politik, naději prosadit se v jeho stínu měla i filmová hvězda: francouzská herečka a režisérka Fanny Ardantová rozhodně není Žena od vedle, jak zní název jejího slavného filmu; setkat se s ní byla Velká nádhera. Vary večer přesvědčí, spolu s Frankem Nerem, svými Naléhavými rytmy - snímek, který režírovala, je příběhem ženy, jež kvůli svému muži opustila vlastní kariéru a teď se cítí ukřivděná a opuštěná. Fanny Ardantová s hrdinkou nic společného rozhodně nemá:

Fanny Ardantová představuje ve Varech Naléhavé rytmy (zdroj: ČT24)

Na plátně i před ním se objevil bývalý polský prezident a nositel Nobelovy ceny míru Lech Walesa. Představil se jako Člověk naděje v režisérském střihu stejnojmenného filmu, který Andrzej Wajda natočil právě o něm. A co my, máme naději na celovečerní snímek o Václavu Havlovi, osobnosti srovnatelné s Walesou? 

Lech Walesa (vpravo) a jeho herecký představitel Robert Wieckiewicz z filmu Andrzeje Wajdy Člověk naděje
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Zmínky hodné věci se děly i mimo hlavní festivalový program v Domě ČT. Režisér Radim Špaček přišel pohovořit o své novince - dramatu Místa, které do kin přijde v polovině září. Vypráví o dospívání na českém maloměstě v devadesátých letech s jejich atmosférou nevázanosti a nadějí, že se všechno v dobré obrátí, která ovšem pak nenávratně pominula.

Režisér Radim Špaček a scenárista Ondřej Štindl o filmu Místa (zdroj: ČT24)

Vytrácejí se, podle Cirku La Putyka, i přirozené lidské vztahy. Ale snad není úplně bez naděje, že lidem nebudou stačit ke komunikaci roboti. Právě o světě plném náhražek je nejnovější představení tohoto nového cirkusu - jmenuje se Dolls a La Putyka jej ve Varech odehraje dnes o půlnoci. 

La Putyka přivezla do Varů Dolls (zdroj: ČT24)

A končíme nadějemi věčně zklamávanými - nadějemi spotřebitele, že nebude šizen. Česká obchodní inspekce v době festivalu prověřovala mimo jné správnou míru piva. A výsledek?

ČOI kontrolovala festivalové Vary (zdroj: ČT24)