Jazz má letos v Česku devět životů. Drží se fest

Praha - Do devíti měst zamíří devátý ročník Bohemia Jazz Festu. Jedna z největších letních jazzových hudebních přehlídek v Evropě začíná 15. července třídenním programem v Praze.

Jazz postupně prosákne do Domažlic, Tábora, Plzně, Liberce, Zlína, Brna a Písku. Závěrečné koncerty hostí 26. července v Prachaticích. Hrát se, jak už je tradicí, bude na náměstích. Všechna vystoupení jsou přístupná zdarma.

„Na všech open-air koncertech hrají světoví hudebníci. Letos jimi budou John Scofield, mistr varhan značky Hammond Lonnie Smith a jedna z nejzajímavějších skupin současnosti Children of the Light, kterou tvoří pianista Danilo Pérez, basista John Patitucci a bubeník Brian Blade,“ připojil konkrétní muzikantská jména zakladatel festivalu Rudy Linka.

Od roku 2008 organizátoři udělují za umělecký přínos a popularizaci jazzové hudby některému ze světových jazzových umělců mezinárodní cenu Bohemia Jazz Award. „Letošní laureát Lonnie Smith cenu převezme 16. července na Staroměstském náměstí v Praze,“ prozradil Linka. První držitel tohoto ocenění John Scofield letos vystoupí se svým triem ve třech městech - v Plzni, Liberci a ve Zlíně. „A protože se jazz mění podle prostředí i publika, dá se očekávat, že pokaždé bude jiný,“ odhaduje Linka.

Festival založil v roce 2005 s cílem propagovat špičkový světový jazz. Tento žánr pro něj znamená především otevřenost všem vlivům, které na lidi působí. I proto uvádí například i flamenco. Na historická náměstí po celé zemi v rekordních ročnících přilákala přehlídka i přes 86 tisíc jazzových fanoušků.