Londýn zavírá v rámci výstavy metalisty do krabice

Londýn – Metal se obvykle přeslechnout nedá. Britská metropole ale pravidelně zavírá metalovou kapelu do tzv. černé bedny smrti, která doplňuje výstavu výjimečných pouličních soch. Jejich přehlídka oživí centrum Londýna do poloviny srpna.

Metalisté v krabici (zdroj: ČT24)

Umělecký happening spojuje zdánlivě neslučitelné. Ve velké černé bedně uprostřed ulice hrají muzikanti metal. Jakmile se krychle uzavře, bedna se rozezní jako reproduktor – ovšem jen v případě, že k ní kolemjdoucí přiloží ucho. Pro ostatní jsou skladby hrané vevnitř neslyšitelné. „Toto umělecké dílo se skládá z objektu a performance. Tím objektem je replika skulptury s názvem Zemřít,“ vysvětlil otec projektu Joao Onofre.

V dvoumetrové krychli vydrží čtveřice muzikantů maximálně dvacet minut. Pak musí na čerstvý vzduch. Místa není dvakrát dost, takže si doslova sedí na klíně. „Lidi venku si myslí, že je tam jen málo vzduchu. Ale mnohem horší je, že uvnitř je strašně málo místa. Jasně, těžko se tam dýchá, ale není tam vůbec žádný prostor pro pohyb rukou. Pokaždé jsem narazil lokty, když jsem udeřil do bubnu a hlavou jsme se dotýkali stropu,“ popsal zážitek jeden z metalistů.

Undergroundoví muzikanti jsou na sklepy nebo malé kluby v podzemí zvyklí. Hrát uvnitř bedny je ale nová zkušenost jak pro ně, tak i pro posluchače venku. Sestava bude takto hrát v srdci Londýna dvakrát denně po dobu pěti týdnů.