Letní Letná na cestě k srdci nového cirkusu

Praha – Absurdní burleska, milá klauniáda, akrobacie něžná i propanbutanová. Již 11. ročník festivalu nového cirkusu Letní Letná, který začne 17. srpna, nabídne řadu českých i světových premiér. Coby hlavní hvězda přijede jeden z nejúspěšnějších souborů festivalové historie Cirque Trottola, který v Česku představí nejnovější představení Matamore.

Jiří Turek o festivalu Letní Letná (zdroj: ČT24)

Představení Matamore vzniklo ve spolupráci s dalším velkým jménem francouzského nového cirkusu, souborem Petit Théâtre Baraque. „Výsledkem je fantaskní cirkus s křehkými a burleskními klauny a akrobaty, kteří žonglují či létají vysoko ve vzduchu, jako by popírali zákony gravitace. Je to představení veselé i smutné, drsné i dojemné, je to hluboce lidské, je to cesta k samotnému srdci nového cirkusu i diváků,“ líčí ředitel festivalu Jiří Turek.

Interakci nového cirkusu a živé hudby v podání Ivy Bittové ukáže ve světové premiéře kanadsko-francouzsko-belgický soubor La Compagnie du Poivre Rose. „Základnu našli v Belgii a pro svůj záměr získali jak Ivu Bittovou, tak i řadu koproducentů. Jedním z nich je právě náš festival,“ říká Jiří Turek. Diváky čeká akrobacie na tyči, na provaze, na rukou nebo na trapéze. Autoři slibují divadlo klaunské, někdy absurdní, někdy abstraktní.

„Raději ani nebudete dýchat“

Extrémní, adrenalinovou podobu nového cirkusu nabídne v české premiéře francouzský soubor Cirque Inextremiste, jehož představení Extrêmités je založeno na syrové akrobacii na konstrukcích z prken, železa a propanbutanových láhví. „Na nich pak provádějí akrobatické kousky, při kterých raději ani nebudete dýchat, abyste neporušili křehkou rovnováhu. Protože sebemenší špatný pohyb jednoho z protagonistů může způsobit pád celé konstrukce i ostatních. Vítejte ve světě rizika a nebezpečí,“ láká Jiří Turek.

Z českých souborů se představí akrobatické duo DaeMen, vítězové prvního ročníku televizní soutěže Česko Slovensko má talent, Cirque Garuda s audiovizuálním dílem Pantokine, které spojuje prvky akrobacie, žonglování, tance a videomappingu, nebo populární Cirk La Putyka s nejnovějším představením Dolls, které navazuje na tradici loutkového divadla.

Program Letní Letné opět doplní řada open-air představení zdarma: zahrají mimo jiné divadlo VOSTO5, Divadlo Continuo nebo Buchty a loutky. Nebudou chybět ani dětská představení, cirkusová škola, čítárna Českého rozhlasu a Městské knihovny a samozřejmě útulny odpolední kavárny a nočního baru. Celý program najdete na webu festivalu.