Divadlo připomene barokní Ku(k)s

Kuks - Barokní divadlo, opera a hudba nejlépe pasují do barokního prostředí. Kuks proto v těchto dnech obsadili sluha Pulcinella, rozverný Harlekýn nebo lakomec Pantalone, postavy z commedie dell'arte, oblíbené právě zejména v baroku. „Hostují“ na třiadvacátém ročníku festivalu Theatrum Kuks.

Kuks žije barokním divadlem (zdroj: ČT24)

V Kuksu je živo jako za časů hraběte Františka Antonína Šporka, který nechal na přelomu 17. a 18. století barokní komplex vybudovat. Festival nabídne na třicet představení, mimo jiné premiéru Dvou komedií v komedii od Giovana Battisty Andreiniho. Hru nastudoval soubor Geisslers Hofcomoedianten, jehož zakladatel Stanislav Bohadlo vybudoval v Kuksu muzeum knihtisku a je také ředitelem festivalu Theatrum Kuks.

Letošní ročník připomíná programem 290 let od příchodu Peruzzi-Denziovy operní společnosti z Benátek do Kuksu v roce 1 724 a také 275 let od smrti Antonia Bioniho, kapelníka a skladatele tohoto souboru, který v Kuksu zahájil pravidelné operní sezony v Čechách. „Se souborem Hofmusici zahajujeme pětiletý cyklus souborného provedení Bioniho díla,“ uvedl Bohadlo.

Opona se za festivalem zavře v neděli 24. srpna, hospodsko-šarvátkové politikum Valdštejn z roku 1640 opět nastudovali Geisslers Hofcomoedianten. Hrát budou v sýpce v Heřmanicích, v rodišti slavného vojevůdce.