Přijeli, viděli, přehodnotili. UNESCO už nechce odstranit točnu v Krumlově

Český Krumlov – Otáčivé hlediště v barokní zahradě v Českém Krumlově zřejmě zůstane na svém místě. UNESCO se totiž rozhodlo, že nejspíš nehodlá trvat na jeho vymístění. Městu tak svitla naděje na postavení nového demontovatelného hlediště, aniž by mu hrozilo vyškrtnutí z prestižního seznamu světové dědictví a směle se pustilo do plánování modernější točny.

Zahrada se na seznamu ocitla už v roce 1992 spolu s centrem města. Památkáři však řadu let usilovali o odstranění otáčivého hlediště nacházejícího se v zahradách. Někdejší vedení ministerstva kultury tehdy UNESCO slíbilo, že se tak stane do roku 2015.

Situace se však nakonec nejspíš zase změní. Zástupci světové organizace totiž vůbec poprvé točnu navštívili v sezoně a zhlédli zde divadelní představení. Na následujícím pětihodinovém jednání byly vyslechnuty všechny strany a vyslané úřednice slíbily, že konečné stanovisko pošlou do dvou měsíců. Přitom už ale požadovaly rozpracování podmínek pro vypsání architektonické soutěže na nové hlediště, tudíž se předpokládá, že by už mohlo být rozhodnuto.

Divadelní sezona by se tak v Krumlově vůbec nemusela přerušovat. Příští rok divadlo plánuje odehrát čtyři plenérové premiéry. Pak by se nejspíše požádalo o prodloužení nájmu pro stávající točnu a ta nová by se potom mohla vyrábět mimo sezonu a namontovat.

„Z mého laického pohledu lze novou točnu postavit mimo divadelní sezonu. Minulé točny postavili během dvou měsíců, až na poslední, která se stavěla jako raketové silo se zázemím pět metrů pod zemí, ta trvala čtyři roky,“ prohlásil senátor Českého Krumlova Jiří Šesták.

Česká strana, již zastupuje ministerstvo kultury, město České Budějovice, Jihočeské divadlo, Národní památkový ústav a město Český Krumlov, se na budoucí podobě nového hlediště shodla. Kromě snížení výšky o pět metrů se nezmění ani místo, ani kapacita míst. Zázemí bude z přilehlého zámečku bellarie vymístěno na jih od točny za zdi zahrady, kde má divadlo pronajatou plochu od církevního nadačního fondu. Mimo sezonu nebude narušovat vzhled.