Kriminálka Staré Město - česko-slovenské zločiny i vyšetřování

Praha – Slovenská herečka Zuzana Fialová jako rázná mladá dáma v boji proti zločinu a český herec Matěj Hádek coby její policejní kolega se českým a slovenským divákům představí dnes ve 20:00 na ČT1. Hrdiny nového česko-slovenského koprodukčního seriálu Kriminálka Staré Město je tým kriminalistů, pátrající po nejrůznějších zločinech, odehrávajících se ve zdánlivě pokojných uličkách historické Bratislavy, ale mnohdy zasahujících až do pár set kilometrů vzdálené Prahy.

Seriál ze skutečnosti

Scénář Alexe Koenigsmarka vychází z námětu slovenského kriminalisty píšícího detektivky pod pseudonymem Dominik Dán, který pro seriál zpracoval příběhy skutečné nebo skutečností inspirované. V televizní kriminálce si zahráli dokonce skuteční policisté z jednotky rychlého nasazení.

„Jsem rád, že mě realizátoři tohoto projektu oslovili. Pokusili jsme se natočit skutečný detektivní seriál bez nadsázky. Povrchnímu divákovi asi budou chybět zběsilé honičky, hořící auta, zvuky vystřílených nábojů, ale vnímavý divák určitě naše úsilí ocení,“ domnívá se Dán. Na slovenském knižním trhu patří mezi nejvydávanější autory. Česky zatím vyšel jen jeden jeho román – Kapitán smrt (v originále Červený kapitán) – a připravuje se prý vydání druhého románu s původním názvem Beštia.

Herecké obsazení - české i slovenské známé tváře

Zatímco případy, které kriminalisté řeší, se víceméně podobně odehrály i ve skutečnosti, postavy žádný předobraz v realitě nemají. Ústřední dvojicí je slovenská kriminalistka Zuzana (Zuzana Fialová), čerstvě přeložená z menšího města do Bratislavy, a český kriminalista Andy (Matěj Hádek), pracující v bratislavské policii. 

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

"Naučila jsem se poměrně slušně držet devítku a už umím rozkopávat dveře. Poprvé, když jsem se je snažila rozkopnout, jsem kopla doprostřed, což mě hned odhodilo na protilehlou stěnu. Dveře se musí rozkopávat tak, že kopnete pod kliku, což jsem opravdu netušila. Málem jsem přišla o nohu. Ale když jsem zatýkala jakési zločince v garážích, tak se tam objevili skuteční policajti a ti mi řekli, že mohu jít rovnou ke kukláčům. Prý umím perfektně vřískat na lidi," zavzpomínala na natáčení Zuzana Fialová, od níž vzešel první podnět ke vzniku Kriminálky Staré Město.

Celkově se diváci v seriálu setkají se 180 postavami, nepočítaje kompars samozřejmě, v mnohých hereckých rolích se objeví známé české a především slovenské televizní tváře. "Vždycky jsem chtěl točit s Milanem Lasicou, v seriálu dostal roli Zuzanina rádce – podplukovníka Barona. Ženským protikladem fundované, vzdělané, uvážlivé vyšetřovatelky Zuzany je Táňa Pauhoufová v roli akční, sportovní Ivety. Nejbližším spolupracovníkem Zuzany je Andy (Matěj Hádek), trochu romantická duše se smyslem pro humor a s přítelkyní v Praze (Sandra Nováková). Peter Šimun si zahrál policajta Obucha, přemýšlivého kriminalistu à la Colombo. Na služebně je i horkokrevný, pro ránu daleko nechodící policista Briezka (Alexander Bárta), kterého občas přepadne pocit, že by pořádný výprask vyřešil problémy rychleji než nekonečná vyšetřování. Emília Vášáryová je maminkou Zuzky, babičkou starající se o Zuzanina syna," představuje některé z nich režisér Ján Sebechlebský. 

  • Zuzana Fialová a Ján Sebechlebský v seriálu Kriminálka Staré Město autor: TRIGON PRODUCTION / Mayo Hirc, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1960/195950.jpg
  • Kriminálka Staré Město autor: TRIGON PRODUCTION / Mayo Hirc, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1960/195939.jpg
  • Kriminálka Staré Město autor: TRIGON PRODUCTION / Mayo Hirc, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1960/195934.jpg
  • Kriminálka Staré Město autor: TRIGON PRODUCTION / Mayo Hirc, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1960/195933.jpg
  • Kriminálka Staré Město autor: TRIGON PRODUCTION / Mayo Hirc, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1960/195953.jpg

Natáčení: 12 dní v Česku, 79 na Slovensku

Sedmidílná Kriminálka Staré Město se natáčela (více o natáčení se dozvíte ve filmu o seriálu) od 15. října 2009 do 25. března letošního roku, tedy v období chladném a nevlídném, navíc převážně v noci, ponurá atmosféra ale podle tvůrců jednotlivým příběhům sluší. Česko-slovenská koprodukce se kromě obsazení odrazila i v lokacích natáčení (12 dní se točilo v Česku, 79 na Slovensku) a při psaní epizod. Některé příběhy přímo souvisejí s Prahou a českým prostředím, jiné jsou o české postavě ve slovenském prostředí.

"To podstatné ale je, že česko-slovenský prvek je nějakým způsobem přítomen neustále, čeština a slovenština nejen ústřední dvojice, ale i dalších postav se v logickém kontextu neustále potkávají, slovenské postavy hovoří slovensky, české česky, samozřejmě si rozumějí a sledují stejnou věc, tj. příběh," dodává dramaturg Jan Otčenášek.