Horst P. Horst - fotograf, který měl styl

Londýn - Americký fotograf Horst P. Horst posunul ve 20. století módu na umění. Průřez šedesátiletou tvorbou této ikony módní fotografie vystavuje od 6. září Victoria and Albert Museum (V&A) v Londýně.

Horst P. Horst - výstava stylového fotografa v Londýně (zdroj: ČT24)

Fotografoval styl a styl měly i jeho fotky. Hollywoodské hvězdy se předháněly, aby se před jeho objektiv mohly postavit. „Divadelní a filmové hvězdy začal fotografovat v roce 1932. Jako první slavnou osobnost vyfotil Gertrude Lawrencovou. Vznikl obraz inspirovaný art deco jednoduchostí jeho kolegy Edwarda Steichena,“ popsala Horstovy počátky ve focení slavných osobností kurátorka Susanna Brownová z V&A. 

A seznam známých tváří se začal brzo rozrůstat. Horst zvěčnil herečku Bette Davisovou, návrhářku Coco Chanel a někdy - jako v případě Marlene Dietrichové - přerostl profesionální vztah v dlouholeté přátelství. 

Moderní fotku kombinoval s klasickým uměním - jeho černobílé akty připomínají antické sochy. Když do fotografie přišla barva, nelekl se, ale naopak šel pokroku vstříct, ekonomické krizi navzdory. Na barevný film začal fotit hned, jak s ním Kodak a Agfa v polovině 30. let přišly. Módní časopisy a reklamní průmysl totiž viděly v barevné fotce možnost, jak se z krize zase znovu zvednout.

Horst P. Horst (vlastním jménem Horst Paul Albert Bohrmann) se narodil v Německu, žil ale v Paříži, kam odešel studovat k architektovi Le Corbusierovi. Z Francie utekl před druhou světovou válkou do Spojených států. Ještě před odjezdem stihl vyfotit jednu ze svých nejslavnějších fotografií - Korzet Mainbocher. „Bylo to mé rozloučení z Paříží,“ řekl o tomto snímku.

Americká modelka a herečka Carmen Dellová před fotografií, na níž ji Horst P. Horst zachytil jako 14letou
Zdroj: Richard Gray/ČTK/EMPICS

Se svým životním partnerem - britským diplomatem - procestoval Blízký východ. Fotil také zátiší. Přesto jeho jméno desítky let rezonuje hlavně v módním průmyslu. Podobu módní fotografie ovlivňoval téměř celé dvacáté století - zemřel v roce 1999. Jeho snímky vystavuje londýnské muzeum do 4. ledna.