Příběh Jamese Browna ve filmu. Produkce: Mick Jagger

Londýn - Do evropských kin vstoupil film o legendě funkové a soulové hudby Jamesi Brownovi. Jedním z producentů snímku je i frontman Rolling Stones Mick Jagger. Pro rockovou hvězdu byl Brown celoživotním vzorem.

Mick Jagger produkoval snímek o Jamesi Brownovi (zdroj: ČT24)

Původně měl o zpěvákovi přezdívaném Godfather of Soul vzniknout dokumentární film, Mick Jagger měl ale jiný nápad. „Jednou za mnou přišel můj dobrý kamarád s nabídkou, jestli bych nechtěl produkovat dokument o Jamesi Brownovi. Já mu řekl: 'No úplně nevím, zní to dobře, ale musím si to před noc rozmyslet.' Ráno jsem mu zavolal a povídám: 'Proč neuděláme hraný film?'“ popsal začátky projektu.

Život Jamese Browna byl pestrý a plný kontroverzí. Byl obviněn z týrání žen, přechovávání drog a několikrát odsouzen do vězení. Na druhé straně tvrdě pracoval. Byl schopen odehrát i pět koncertů za večer a jeho hudba ovlivnila desítky muzikantů. „Ten film není jen o hudbě a o koncertech. Je v něm hodně drobností, které musí herci zvládnout,“ poznamenal Jagger k výběru hlavního představitele.

Browna hraje Chadwick Boseman, známý především z televizních seriálů. Velkou filmovou příležitostí pro něho ale bylo drama 42, které v roce 2013 natočil Brian Helgeland. Jde také o životopisný snímek - Boseman v něm ztvárnil po boku Harrisona Forda Jackieho Robinsona, prvního hráče černé pleti v nejvyšší americké baseballové soutěži MLB. 

Režie snímku o Jamesi Brownovi se ujal Tate Taylor, jako režisér na sebe před nedávnem upozornil Černobílým světem, dramatem z rasově rozdělené Ameriky poloviny minulého století. Jeho film Get On Up - Příběh Jamese Browna uvidí diváci v českých kinech od poloviny listopadu.