Lví král od Eltona Johna se stal nejvýdělečnějším představením historie

New York – Muzikál Lví král inspirovaný oscarovou disneyovkou se stal nejvýdělečnějším představením v historii. Publikum celého světa za vstupenky vydalo už více než 133 miliard korun, a pokořilo tak rekord, který dosud držel Fantom opery. Daleko za sebou nechává Lví král také komerčně nejúspěšnější film – Cameronova Avatara.

Příběh královského lva Simby, který se po letech strávených v džungli vrací na savanu pomstít smrt svého otce, představuje dětskou variaci hamletovského tématu a úspěch už slavil coby animovaný film z roku 1994; bývá považován za jeden z hlavních pilířů novodobé produkce disneyovských studií a získal i dva Oscary, z toho jeden za píseň Eltona Johna Can You Feel the Love Tonight. Americký filmový institut ho zařadil mezi 10 nejlepších animovaných filmů na světě.

Na úspěch lvího příběhu navázal v roce 1997 stejnojmenný muzikál pro celou rodinu; debutoval v minnesotském divadle Orpheum a na podzim téhož roku se představil na newoyrské Brodwayi. Po sedmnácti letech od premiéry se stal komerčně nejúspěšnějším představením všech dob; na celém světě se na něj prodaly vstupenky za 6,2 miliardy dolarů (133 miliard korun). Na celém světě představení již zhlédlo 75 milionů lidí. Příběh dospívajícího lva Simby tak vystřídal další muzikál, Fantoma opery, na jehož kontě je 28 let po prvním představení v Londýně „pouhých“ šest miliard.

Podle tvůrců se africkému muzikálu kombinujícímu herce a loutky povedlo oslovit lidi jednoduchým podáním příběhu. „Naším cílem tehdy bylo vyprávět příběh čistě a divadelně, aby jej publikum mohlo prožívat ve svých srdcích. A až do dneška to tak diváci vnímají, ať už vidí představení v Madridu, Appletonu ve státě Wisconsin, Jižní Africe, Tokiu či na Broadwayi. Na to jsme velmi hrdí,“ řekl prezident společnosti Disney Theatrical Productions Thomas Schumacher. 

Lví král výrazně předčil tržby filmových hitů, včetně Pána prstenů či Harryho Pottera. Nejvýdělečnější film historie, postapokalyptický fantasy snímek Avatar režiséra Jamese Camerona, získal na celosvětových tržbách s 2,8 miliardami dolarů ani ne polovinu tržeb muzikálu z africké savany.